Prosta czekoladowa tarta z 7 składników - bez pieczenia

Ta tarta chodziła już za mną dość długo, ale kiedy w końcu się pojawiły maliny to wzięłam się do roboty. Długo też polowałam na nową formę do tarty, ale żadna mi nie odpowiadała, aż w końcu trafiła się w Pepco z wyciąganym dnem, polecam :) Tarta jest idealna do popołudniowej kawki. 😋Dodatkowo jest niesamowicie fotogeniczna, ale pod koniec zdjęć też nie wytrzymała  upału 😂



Składniki:
spód:  Ø 28 cm

  • 30 dag herbatników 
  • 20 dag daktyli suszonych
  • 3 łyżki kakao 
  • 4-5 łyżek masła 
  • masło do posmarowania formy
mus czekoladowy:
  • 200 g śmietanki 30%
  • 40 g masła 
  • 10 dag czekolady deserowej
  • 10 dag czekolady gorzkiej
  • 1 łyżeczka kakao
  1. Daktyle zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na pół godz do godziny.
  2. Herbatniki umieszczamy w kielichu blendera, dodajemy odsączone z wody daktyle i miksujemy, następnie dodajemy kakao i masło i ponownie rozdrabniamy. (Kiedy nie posiadasz blendera, herbatniki można potłuc łyżką do ucierania lub wałkiem do ciasta, a daktyle rozdrobnić widelcem.) 
  3. Formę do tarty smarujemy cienką warstwą masła. Powstałą mieszanką wypełniamy spód i boki formy i mocno dociskamy. Schładzamy. 
  4. W rondelku podgrzewamy śmietankę z masłem - ale nie zagotowujemy!, zdejmujemy z palnika, dodajemy czekolady i kakao. Schładzamy i następnie wylewamy na spód. 
  5. Odstawiamy na noc do lodówki, dekorujemy wg uznania - u mnie maliny i jagody leśne. 

Komentarze

  1. Pyszny przepis! Również poszukuje formy z wyciąganym dnem więc chyba przejdę się do pepco :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję :). Polecam jest fajna, wczoraj jeszcze były w Pepco. Ale trzeba uważać podczas wyciągania z lodówki, aby nie zapomnieć, że jest wyciągany spód ;D.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Koniecznie skomentuj i daj znać, że jesteś :)