środa, 14 sierpnia 2019

Ciasto ucierane z rabarbarem i kruszonką

Proste ciasto ucierane z rabarbarem i kruszonką.




Składniki (blaszka 23/33)
ciasto:
masło 25 dag,
cukier puder 15 dag,
mąka pszenna 30 dag,
mąka ziemniaczana 2 łyżki,
proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
jajka 6 szt,

dodatkowo:
rabarbar pokrojony 0,5 kg,

kruszonka:
mąka pszenna 20 dag,
masło 12 dag,
starta skórka cytryny 1 łyżka,
cukier 10 dag,

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku nie przerywając ubijania. Suche składniki mieszamy w osobnej misce i stopniowo dodajemy do masy i miksujemy. Ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie wykładamy pokrojony rabarbar.
Składniki kruszonki wsypujemy do miski i rozcieramy palcami. Gotową kruszonką posypujemy wierzch ciasta. Ciasto pieczemy w 170 st.C przez 50 min. do suchego patyczka. 

Źródło przepisu: waniliaikardamon.blogspot.com


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz