Risotto na czarnym ryżu ze szparagami i marynowaną ośmiornicą

Risotto na czarnym ryżu ze szparagami i marynowaną ośmiornicą

Ta potrawa jest niezbitym dowodem, że moja kreatywność bywa nieposkromiona 😉 To tego stopnia, że mając jednocześnie ochotę na risotto, owoce morza i szparagi , stworzyłam danie, które wszystkie te produkty połączyło w całość i zaspokoiło moją dziką ochotę na smaki trzech różnych potraw.

Jeśli jeszcze dorwiecie w większym markecie szparagi, to koniecznie wypróbujcie te szalone połączenie produktów! Jest naprawdę niezłe! Podejrzewam też, że z krewetkami z patelni zamiast z marynowaną ośmiornicą smakowałoby równie obłędnie!

*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme

Wykonanie

  1. Podgrzej bulion tak, by był baaaardzo gorący.
  2. Szalotkę pokrój w drobną kostkę, a czosnek posiekaj.
  3. Na dnie dość dużego garnka rozgrzej oliwę i wsyp posiekaną cebulkę. Mieszaj, aż dzięki smażeniu trochę się zeszkli.
  4. Dodaj posiekany czosnek, smaż dosłownie chwilkę i dorzuć ryż.
  5. Wlej białe wino. Pozwól aby odparowało, co jakiś czas mieszając ryż.
  6. Następnie wlej chochelkę bulionu warzywnego i pozwól, by odparował. Mieszaj i czynność powtarzaj przez około pół godziny, aż ryż będzie ugotowany.
  7. W tzn. międzyczasie, gdy ryż stopniowo wchłania bulion, zajmij się szparagami.
  8. Szparagi umyj i odłam z nich twarde końce (tam, gdzie się same naturalnie łamią jest dobre miejsce 😉 ).
  9. W garnuszku zagotuj wodę z odrobiną soli i cukru, wrzuć do wody szparagi i gotuj około 10 minut.
  10. Odcedź je i pokrój na mniejsze części np. na kawałki o długości 3 cm.
  11. Marynowaną ośmiornicę odcedź z oleju i ewentualnie pokrój na mniejsze kawałki.
  12. Przełóż do miseczek ugotowany, czarny ryż. Wyłóż na niego szparagi i kawałki ośmiornicy.
  13. Całość posyp świeżo zmielonym, czarnym pieprzem.
  14. Świetnie smakuje z białym, wytrawnym winem 🙂

Składniki

  • słoiczek marynowanych ośmiornic (znajdziecie w dziale francuskim w większych marketach)
  • 200 g czarnego ryżu
  • 1 i 1/2 litra do dwóch litrów bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki białego półwytrawnego wina
  • 3 cebule szalotki lub 1 duża cebula czerwona
  • ząbek czosnku
  • pęczek szparagów
  • sól do smaku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀

Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Dodaj komentarz