X

Czego szukasz?

Przepis
Zupy

Idealna zupa ogórkowa – przepis krok po kroku.

Polska kuchnia zupami stoi. To hasło jak najbardziej prawdziwe, bo jak się nad tym zastanowić, to nie ma na świecie drugiej kuchni tak bogatej w różnego rodzaju zupy. Każda pora roku, region czy okoliczność ma swoją charakterystyczną polewkę. Dziś pokażę Wam krok po kroku jak przygotować zupę ogórkową. Najlepsza możliwa receptura opisana w kilku prostych krokach. Zapraszam!!!

Idealna zupa ogórkowa

Składniki: 

  • 4 skrzydełka z kurczaka
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 l wody
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • 1 łyżka masła
  • 1 przecier ogórkowy, ja użyłem przecieru lub 400 g ogórków kiszonych startych na tarce
  • 4-5 średnich ziemniaków
  • 100 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól, czarny pieprz

Przygotowanie:

Krok 1:

Skrzydełka z kurczaka, liście laurowe i ziele angielskie włóż do garnka, zalej 2 l zimnej wody i wstępnie posól. Następnie gotuj na małym ogniu około 30 minut, w międzyczasie zbieraj szumy.

Warzywa korzeniowe: marchew, pietruszka, seler obierz ze skórki, pokrój w drobną kostkę lub np. zetrzyj na tarce jarzynowej. Ja osobiście wolę kostkę, warzywa mają wtedy odpowiednią strukturę i nie znikają w zupie, ale to zależy od osobistych preferencji. Ziemniaki obierz, następnie pokrój w kostkę.

Krok 2:

Do gotującego się wywaru dodaj pokrojone w kostkę warzywa korzeniowe: marchew, pietruszkę i seler. Gotuj na małym ogniu do miękkości mięsa i warzyw, około 30 minut.

Krok 3:

Kiedy wywar będzie nabierał „mocy” na patelni rozpuść łyżkę masła i podduś przecier ogórkowy. Podsmażenie ogórków kiszonych podkręci ich smak, a masło jak wiadomo jest nośnikiem smaku 😉

Krok 4:

Kiedy warzywa i skrzydełka „dojdą” wsyp ziemniaki, ja swoje pokroiłem w większą kostkę. Lubię kiedy jest bardziej rustykalna i ma swój „ciężar gatunkowy” 😉

Krok 5:

Ziemniaki gotuj jeszcze około 15 minut do miękkości, wtedy dodaj podsmażony na maśle przecier ogórkowy. Gotuj jeszcze kilka minut, aż smak ogórków przeniknie do zupy.

Krok 6:

Następnie wlej śmietanę z wmieszanym żółtkiem, zamieszaj dokładnie do połączenia wszystkich składników. Dodaj posiekany koperek, doprowadź do wrzenia, dopraw solą i pieprzem do smaku.

Idealna zupa ogórkowa najlepiej smakuje z kromką pieczywa.

Ulubiona Kuroniowa zupa 

Tak się u nas w domu porobiło, że wszyscy uwielbiamy zupy. A w szczególności te kwaśne: żurek, szczawiową czy barszczyk. Dziewczyny po powrocie z przedszkola najbardziej lubią opędzlować talerz gorącej zupy. Najbardziej przepadają za ogórkową więc mam doświadczenie w tym temacie 😉

Dzisiaj  przepisem na idealną zupę ogórkową dzielę się także z Wami. Może nie ma tu jakiejś wielkiej kulinarnej rewolucji, ale tradycyjne zupy mają to do siebie, że nie ma co z nimi kombinować. Najważniejsze są dobre składniki w odpowiednich proporcjach. Ja w swojej wersji dodaję jeszcze żółtko zmieszane ze śmietaną. Zupa jest wtedy z pewnością bardziej kremowa, a jej konsystencja przyjemnie kontrastuje z jej kwaskowatym smakiem.

Polecam też skorzystać z przecieru ogórkowego od Manufaktury Wielkopolskiej. Jest przygotowany z najlepszego rodzaju ogórków, charakteryzuje się idealnie zbalansowanym smakiem i nie trzeba trzeć ogórków 😉

Jeśli szukacie innych zupowych inspiracji, zapraszam TUTAJ!

A jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram Facebook.

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. A dlaczego dodaje się żółtko do śmietany? Wybacz, ale pierwszy raz się z tym spotykam i bardzo mnie to ciekawi.

  2. Zupa wyszła super. A czy można by skorzystać z tego samego przepisu dla zupy szczawiowej (ze szczawiu ze słoika)? Czy trzeba by coś w proporcjach zmieniać?

  3. super. zrobię to chyba żeby pokazać osobie partnerskiej, że też potrafię gotować >.<''

  4. Też tak robię ogórkową… Pomyśleć tylko, że z Twoim Tatą Maćkiem tłukliśmy się wiaderkami w piaskownicy, Przy Mickiewicza 27, klatka J, a Twój Tata klatka G… Stare czasy…

  5. Bardzo chciałabym ugotować z tego przepisu zupę,bo mąż był zachwycony kapuśniakiem.
    Mam pytanie: Czy mogę pominąć żółtko ? Czy można czymś zastąpić ?Uczulenie mocne na całe jajko.

  6. Ogórkowa zaraz po rosołku to moja ulubiona zupa z tego przepisu wychodzi mi najlepsza!

  7. Zupa według tego przepisu przepyszna. Osobiście w zupie ogorllkowej wolę warzywa potarte na tarce i sama potarłam ogórki nie jadłam Lepszej ogórkowej.

  8. Dzień dobry,
    ile musiałabym użyć zwykłych, startych na tarce ogórków kiszonych zamiast przecieru?

  9. Witam!! Zupa jest super!! Smaczna, aksamitna i bardzo syta!! 🙂
    Podobają mi się Twoje przepisy, bo są przejrzyste dla początkujących kucharzy. A ja takim jestem, bo to moja pierwsza zupka którą ugotowałem. 🙂

  10. Szybki prosty przepis polecam każdemu. Ja tylko kurczaka zamieniłem plastrami schabu

  11. A ziemniaki nie są twarde? Ja gotuję je do ogórkowej osobno. Nst razem zrobię z podsmażonymi ogórkami na maśle. Fajny pomysł.

  12. Wedlug mnie w ogóle bulion drobiowy nie pasuje do ogórkowej. Jest zbyt mało wyrazisty.
    Ja robię albo na wywarze wieprzowym (albo z nóżek albo z kości schabowych) lub na wywarze wołowym (kość szpikowa), myślę, że nadałayby się również baranina. Przepraszam, ale dla mnie 4 skrzydełka w zupie to jakiś żart? Bulion gotuję z 1,5 kg mięsa i kości, ma być esencjonalny.

    Ogórki również podsmażam na maśle, natomiast słodka śmietanka do ogórkowej? Nie daj boże pasteryzowana z plastikowego kubeczka. Tylko gęsta kwaśna wiejska śmietana nadaje się.

    Uważam, że bardzo podnosi smak ogórkowej dodatek selera i czarnego pieprzu, dodane 15 minut przed końcem gotowania. A w sezonie koniecznie seler z nacią i obowiązkowo na koniec zupę posypać świeżo skrojonym koperkiem.

    • Przeciez ogorki sa wystarczająco kwaśne, jak sie jeszcze doda do tego kwasna smietane to bedzie buzie wykrzywiac, ja również robie ze slodka smietana i na kurczaku, nie dodawalam do tej pory zoltka i nie smazylam ogorkow, ale następnym razem tak zrobie z ciekawości

    • co kraj to obyczaj. Ja wszystkie wywary robię na drobiu i dla mnie są ok bo akurat nie lubie tych zbyt „wyrazistych”, zmieniajacych smak.
      I nie cierpie smaku selera, szczególnie z nacią (poza niewielkim kawałkiem we włoszczyźnie).
      Natomiast tradycyjnie do ogórkowej (i nie tylko) dodawało sie także odrobinę cukru więc „slodka” smietanka na pewno tu nie zaszkodzi.

  13. Prawdziwie idealna. Uwielbiam zupy A patent podsmazenia ogórków nie był mi do tej pory znany. Pyszna

  14. Zazwyczaj robię ogórkową na wędzonym boczku albo wędzonych żeberkach, ciekawe, jaki ma smak na skrzydełkach. Trzeba spróbować. 🙂

Sprawdź również