Naleśniki z musem jabłkowym

Naleśniki usmażone, mus jabłkowy zrobiony tak więc inaczej być nie mogło, tylko naleśniki z musem jabłkowym polane polewą czekoladową.
ciasto na naleśniki 
  • 50 g masła
  • 600 g mleka
  • 250 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  •  szczypta soli
mus jabłkowy
  • 1000 g jabłek
  • 50 g cukru
Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne.Jabłka zetrzeć na tarce na dużych oczkach lub pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka, gotować mieszając co jakiś czas, gotować aż jabłka się rozgotują.Dodać cukier i gotować jeszcze ok 3-5 minut.[Do naczynia Thermomix dodać jabłka i miksować 15 s /obr.5. Następnie gotować 10 min/Varoma/obr.2. Na pokrywę założyć koszyczek aby zapobiec chlapaniu.2 minuty przed końcem gotowania wsypać cukier.] Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wymieszać albo zmiksować. [Do naczynia miksującego włożyć masło,roztopić 2 min/70°C/obr. 2.Dodać mleko, mąkę, jajka i sól, zmiksować 20 s/obr. 4.] Ciasto powinno mieć konsystencję płynnej śmietany, w razie potrzeby dodać więcej mleka lub mąki. Odstawić na 30 min.Patelnię dobrze rozgrzać,wlewać niewielką ilość ciasta, dokładnie rozprowadzać po dnie patelni. Naleśniki smażyć z obydwu stron, odwracając delikatnie łopatką.Na każdego placka nałożyć mus, rozprowadź go cienko po całej powierzchni i zwiń naleśnik w rulonik lub w trójkąt.Zawinięte naleśniki można podsmażyć, następnie polać polewą, czekoladą.



Komentarze