Ciasto z truskawkami jogurtowe – to puszyste, a jednocześnie idealnie wilgotne ciasto z pysznymi, sezonowymi owocami :) Ja się w nim zakochałam od pierwszego kęsa! :) Wypróbujcie koniecznie! :)
Ciasto jogurtowe z truskawkami przepis
To lekkie ciasto z truskawkami to hit na upały. Wystarczy tylko kilka ogólnodostępnych składników, by powstało pyszne ciacho! Jest to także szybkie ciasto jogurtowe z truskawkami, gdyż jego wykonanie zajmuje mniej niż 10 minut. Wystarczy wymieszać ze sobą składniki i gotowe! Poza jogurtem daję tu jeszcze odrobinę oleju, więc jest to też ciasto z truskawkami na oleju, o które często mnie pytacie. Ten przepis jest bardzo prosty w wykonaniu, więc powinien udać się każdemu, zwłaszcza, gdy będzie podążać za moim przepisem krok po kroku. Tak więc jeśli lubicie truskawki i macie ochotę na ciasto z ich udziałem, to gorąco zachęcam do testowania mojego sprawdzonego przepisu.
Ciasto jogurtowe z truskawkami – Składniki:
- ok. 300 g truskawek
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej (ok. 300 g)(*szklanka=250 ml)
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru zwykłego (ok. 220 g) (*szklanka=250ml)
- 1 opak. cukru wanilinowego lub 16 g cukru waniliowego
- 2 duże jajka
- 100 ml oleju
- 330 g jogurtu naturalnego, bardzo gęstego!
- 2 łyżki soku z cytryny
- cukier puder do oprószenia ciasta
Przepis na ciasto jogurtowe z truskawkami:
- Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej, co pozwoli uniknąć zakalca.
- Mąkę pszenną tortową przesiać przez sitko wraz z proszkiem do pieczenia.
- Jajka wbić do dużej miski, dodać cukier zwykły i waniliowy i ubić mikserem na najwyższych obrotach na puszystą masę (przez kilka minut). Obroty miksera zmniejszyć na najmniejsze, dodać jogurt, sok z cytryny, delikatnym strumieniem wlać olej, a następnie dodawać stopniowo po łyżce przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i miksować tylko do czasu połączenia się składników (Im krócej miksowane tym lepiej, bo będzie bardziej puszyste. Dłuższe miksowanie może sprawić, że ciasto ‘siądzie’ i będzie ciężkie).
- Blaszkę do pieczenia o wymiarach 24 cm × 24 cm (lub nieco mniejszą, jeśli chcemy, by ciasto było wyższe) wyłożyć papierem do pieczenia i przelać masę. Wierzch delikatnie oprószyć mąką pszenną (żeby ewentualnie chłonęła soki z truskawek podczas pieczenia i zabezpieczała przed powstaniem zakalca).
- Truskawki umyć, osuszyć, pozbawić szypułek, a następnie przekroić na pół i ułożyć w rządkach na wierzchu ciasta, rozcięciem do góry, lekko dociskając.
- Piekarnik nagrzać do 180 st.C (grzałka górna i dolna, bez termoobiegu) i piec całość przez ok. 35-50 minut (do czasu tzw. suchego patyczka i zarumienienia wierzchu ciasta).
- Po wyjęciu i lekkim ostudzeniu ciasta, oprószyć je cukrem pudrem. Smacznego!
Więcej przepisów na dania z truskawkami znajdziecie tutaj pod tagiem: TRUSKAWKI
Ciasto jest smaczne, ale na podane wymiary to trzeba conajmniej podwójną porcję, bo wychodzi placek.
Pytanie czy miała Pani blaszkę o tych samych wymiarach co ja w przepisie? 24×24?
Pyszne, wilgotne i mięciutkie :)
Upieklam z zakalcem ale nie rezygnuje
Proszę zapoznać się z wpisem: https://kulinarneprzeboje.pl/zakalec-dlaczego-powstaje-go-uniknac/
Może pomoże następnym razem :)
Zamiast posypać cukrem pudrem polalam galaretka wyszło super, następnym razem spróbuję na wierzch dać bitą śmietanę lub masę karpatkowa powinno wyjść super. Dzięki za przepis będę improwizowac i eksperymentować z owocami i dodatkami na wierzch. ☺️☺️☺️
Ciasto super! Szybki, prosty i łatwy przepis. Zrobiłam ze śliwkami, wyszło genialnie, a że za słabo odsączyłam owoce – wyszedł mały zakalec, ale mimo to ciasto zniknęło z talerza w mgnieniu oka! Będziemy robić z innymi owocami na pewno!
Ciasto proste i szybkie oraz smaczne. Nie traciłam czasu na ubijanie jajek z cukrem. Dodałam wszystkie składniki na raz (nie były też w temperaturze pokojowej) i wymieszałam je na szybko łyżką. Owoce były mrożone, tylko dobrze odsączone i obsypane mąką ziemniaczaną. Wyrosło super, owce utrzymały się na wierzchu. Ciasto jest lekkie, wilgotne, puszyste i pyszne. Polecam.
Ciasto mega !!! Wilgotne, nie za słodkie, idealne z sezonowymi owocami. Szybkie w wykonaniu. Podbiło serce moje, rodziców i teściów :) robiłam z podwójnej porcji, na dużą prostokątną blachę :)
SUPER ciacho…… poszlo jak woda , nawet na jutro nie zostalo….. W niedziele mam gosci- bedzie znowu jogurtowo-truskawkowo. Musialam przetlumaczyc na niemiecki bo robi kariere…. Dziekuje !
Maliny, borówki mialam oczywiście na myśli. ☺
Za pierwszym razem ciasto wyszło znakomite, dziś niestety zakalec. Chyba truskawki były zbyt dojrzałe. Sezon na nie już się kończy. Z jakimi owocami wyjdzie? Maliny, truskawki? I w jakiej ilości?
Każde owoce można dać :) Maliny, borówki, morele, brzoskwinie ;)
zrobiony jak w przepisie nawet nie urósł :(
A nie mieszała czasem Pani ciasta zbyt długo?
Właśnie się piecze drugi w tym tygodniu.PYSZNY I ŁATWY W ZROBIENIU
Super! Cieszę się bardzo, że ta Wam smakuje ciasto jogurtowe z truskawkami :)
Czy zamiast oleju (brak) można dodać masło, jeśli tak to ile??
Poprawka,własnie upiekłam 5,wczoraj mąż zjadł prawie cały.Dzisiaj zrobiłam połowę z malinami i też jest pyszny.Następny spróbuje z jagodami, bo niestety truskawki się kończą,ale samo ciasto jest tak pyszne,że będę próbowała z różnymi owocami.
Oj cieszę się bardzo, że tak Wam zasmakowało :)
Można piec z termoobiegiem czy nie warto nawet próbować. U mnie niestety piekarnik tylko z termoobiegiem
Można piec. Ustawić temperaturę o 20 stopni mniejszą i obserwować pod koniec pieczenia :)
Pyszności właśnie wyjęłam z piekarnika
A jak podwaja składniki to czas pieczenia jest taki sam?
Ciasto super! Dziekuje za przepis. Ja zmienilam tylko troche w kwesti opruszania maka i zastapilam kasza manna. No i mieszalam palka a nie mikserem. Wyszlo super puszyste :) polecam goraco
Pyszne ciasto, łatwe do zrobienia, wilgotne , super!!
czy serek mascarpone się nada zamiast jogurtu?
akurat mam w lodowce :D
Witam,
czy zamiast jogurtu naturalnego mozna uzyc serka mascarpone? akurat mam w lodowce i sie zastanawiam czy mozna go wykorzystać :)
Mascarpone będzie raczej trochę za ciężkie :)
Co jeśli chce dodać mrożone truskawki? da rade czy nie szaleć?
Musisz je rozmrozić, osuszyć i oprószyć mąką, żeby nie były zbyt wilgotne dla ciasta.
Czy zamiast oleju moze byc oliwa z oliwek? A jeśli musi byc zwykły olej to czy moze byc Kujawski? Ciasto wyglada przepysznie. Zabieram sie za pieczenie w ten weekend
Może być kujawski ;)
Jakiego dokładnie jogurtu poleca Pani użyć? Chodzi mi o firmę.
używam jogurtu naturalnego gęstego od Bakomy
CIASTO w piecu , u nas ze sliwkami
Przepis świetny
Mimo, że dużo piekę, bo mam w domu łasucha, to pierwszy raz od dawna wyszedł mi… zakalec nie znaczy to, że blaszka nie zniknęła w kilka godzin jadł, aż się uszy trzęsły
Mam nadzieję, że następnym razem wyjdzie mi lepiej
Czasami wystarczy chwilę za długo mieszać składniki, nierówno wymieszać proszek, nie wyciągnąć odpowiednio wcześniej składników z lodówki ;) albo kiepsko odsączyć owoce i zakalec gotowy. Trzymam kciuki za następny raz ;)
W tortownicy 24 tez świetnie wychodzi rewelacyjny przepis. Pyszne ciasto.
Cieszę się, że smakowało :)
Na wieksza blaszke wystarczy podwoic skladniki ??
Składniki wystarczą na taką blaszkę, jaka jest podana w przepisie, czyli 24cm x 24cm
Ja już też kolejny raz piekę,nawet Ci, co rzekomo nie lubią mokrych ciast – chwalą. Bardzo dziękuję,że się podzieliłaś przepisem.
Cieszę się bardzo, że ciasto przypadło do gustu :)
Pychotka zrobilam dzis i juz nic nie ma :) łatwy i prosty przepis jesli ktos jest lasuchem to polecam zrobic wszystko x2 ;)
Super :D
Polecam
Dziś robiłam :) wyszło pyszne
polecam :)
Uuuuuuu szkoda że mnie nie było ;-)
przepis rewelacyjny! ciasto wyszło miekkie , puszyste. Ja dałam caly jogurt greci ( 400 g) i po wyrobieniu cukru z jajkami wszytstkie składniki mieszalam drewnianą łopatka, a nie mikserem :) a ciast po wylaniu osypałam warstwą mąki tak jak w przepise. Piekłam ok 55 minut. Nastepnym razem wypróbuje z innymi owocami albo jeszcze raz z truskawkami ale z podwójnej porcji skladników na wieksza blaszkę , bo ta 24X24 jest troche mała..
Pycha, właśnie wyciągnełam z piekarnika z podwójnej porcji
Ciacho przepyszne. Pierwszy raz robiłam i napewno nie ostatni. Dziękuje za przepis :)
Pychota !!!
U mnie też królował w weekend ☺palce lizać
Bez zakalca i wyszło bosskie
Właśnie się robi :) ciekawe czy wyjdzie.
super :))
Nigdy nie przesiewam maki, nie trzymam składników w temperaturze pokojowej, zawsze dodaje tylko dokładna ilość składników i ubijam jajka na puch.
Pycha!
Pyszne polecam
U nas w wersji czekoladowej
Polecam.Szybkie pyszne ciasto☺
Pyszne dzisiaj rano upiekłam i już zjedzone
Jak zrobię to zapraszam ✌
Właśnie pięke
Zjadłabym sobie teraz :P Pięknie wygląda Mi się jogurtowe zawsze przypala Muszę Twój przepis wypróbować może isę uda ;)
a co do przypalania to dużo też zależy od użytej blaszki :P np. moja czarna blaszka jakoś szybciej przypieka niż srebrne ;)
Jest i moje ciacho Wersja z brzoskwiniami Wyszło przepyszne
albo poobtaczać je w mące ;) jeśli samo oprószenie ciasta nie dało rady wchłonąć soków
a robiła Pani tak jak w przepisie dokładnie? :) truskawki warto powybierać te bardziej twarde, co mniej soku puszczają ;)
Upiekłam i juz nie ma. ☺
Taaak!!:) tym razem podwójna porcja na dużą blachę:))
Jestesmy u rodziców na wsi, jutro bedzie nas duuuzo:))
Właśnie upiekłam i jest pyszne
A czy z brzoskwiniami też wyjdzie ?
Tak :)
Czasami robię tez takie z brzoskwiniami, bez jogurtu: http://kulinarneprzeboje.pl/2014/10/11/proste-szybkie-ciasto-brzoskwiniami/
A czy ze świeżymi brzoskwiniami też mi wyjdzie?
pyszny i prosty:)
Witam. Ja wczoraj robiam. Tylko truskawki opadly mi na dno?? i musialo sie piec około 60 minut.
Proste, szybkie, przepyszne :)
W przerwie między 3 ciastami co potrzebują schłodzenia w lodowce, ktore piekę dla babci męza na imieniny☺piekę własnie to jogurtowe z truskawkami (ciekawe czy wyjdzie) tak czy siak to do kawki jak cos to do domu i się zje
Polecam.Pyszne szybkie ciasto. Wyrosło pomimo,ze truskawki były ułozone krojeniem do dołu.
Właśnie piekę. Zobaczymy co z tego wyjdzie ;)
Jestem pod wrażeniem. …tyle pozytywnych komentarzy az sama spróbuje upiec bo takie ciasta mi nigdy nie wychodzą. Pozdrawiam wszystkich
Dziś zrobiłam te ciasto i niestety zakalec na maxa :(
A poukładała Pani truskawki przeciętą stroną do góry i dobrze je odsączyła? Posypała wierzch ciasta mąką? Może truskawki były za bardzo dojrzałe.
Tak truskawki zostaly poukładane przecieta strona do góry,natomiat nie posypałam wierzchu ciasta mąką :( .Mimo zakalca ciasto zostało bardzo szybciutko zjedzone ;) ,na dniach będę piekła jeszcze raz – zobaczymy czy teraz się uda .Pozdrawiam
To trzymam kciuki! :) Jak są mocno twarde odmiany, to nie trzeba poprószyć mąką, ale przy dojrzałych lepiej posypać, albo same truskawki otoczyć w mące ;)
Dziękuję i pozdrawiam
Mi też wyszedł zakalec…nie polecam.
Może zrobiła Pani coś nie tak? Truskawki dobrze Pani osuszyła? i postępowała tak jak w przepisie? Większości zakalec nie wyszedł, mi też nie, więc to nie wina przepisu ;) i błąd leży gdzieś w Pani wykonaniu, za bardzo dojrzałych i źle osuszonych owocach lub w piekarniku. Pozdrawiam
A czy bez soku z cytryny też można… bo nie mam
Tak, może być bez :) albo można dać olejek cytrynowy, ale wtedy tylko małą łyżeczkę :)
A można dać zamiast truskawek rabarbar?
Można, ale trzeba pamiętać, żeby go dobrze odsączyć ;)
Ale to 300 g maki czy 2 szklanki po 250 g?
300g mąki, czyli 2 szklanki po 250 ML !
250ml to nie to samo co 250g ;)
1 szklanka mąki o takiej pojemności ma ok. 145-155g ;)
Pozdrawiam :)
Same pozytywne komentarzeaz sie sama skuszę żeby zrobic bo nigdy mi nie wychodza takie ciasta
Przepyszne ciasto :) dzisiaj robiłam prawie całą blache ciasta mąż zjadl :p
Wczoraj piekłam bardzo dobre polecam
<3
Wszystko zrobiłam jak w przepisie,miksowałam minimalnie nie długo I niestety wyszedł zakalec.
Oprószyła Pani wierzch mąką?
Poukładała truskawki przekrojoną częścią do góry?
I osuszyła dokładnie truskawki?
Zapisane więc na pewno zrobię
To ile ma być tej mąki .
Tak jak ma Pani podane w składnikach ;)
Teraz ja z dziecmi pieke
Mogę dac jogurt grecki czy jogurt naturalny mam ale średnio gęsty.? Tak każdy zachowała więc trzeba spróbować ☺
może być grecki :)
To będziemy probowac☺☺dziś wieczorkiem.Jak małemu chorowitkowi gorączka spadnie
Ja dałam śmietanę i też pyszne wyszło
Super i pycha właśnie zrobilam
Potwierdzam, pyszne wyszło, przepis godny polecenia
Pyszne
Mam i ja :)
Dziękuje za przepis…..
Uwielbiam jogurtowca *-* zwłaszcza ze świeżutkimi truskawkami!
uWIELBIAM JOGURTOWCE, A ZE ŚWIEŻUTKIMI TRUSKAWKAMI- MARZENIE *-*
Mam i ja !
Truskawki rządzą ❤
Ciasto pyszne, tylko czemu truskawki wpadły i są na spodzie?
a posypała Pani wierzch ciasta delikatnie mąką? nie powinny wtedy wpaść, chyba,ze są bardzo soczyste i ciężkie ;)
Posypalam mąka, możliwe że truskawki były za bardzo dojrzałe
A do tych truskawek można dodac też borówki ?
można
Wczoraj też upiekłam :-) pychota :-) :-) :-)
Mniam.pychotka.dziekuje
Na jaka blache te skladniki. Mala czy duza
Też piekłam ale nie zdążyłam zrobić zdjęcia tak szybko znikł
Jak takie pyszne ti ja też się skuszę Dzięki za przepis
Wyszło mi identyczne;)jest pyszne
Czy mogę podwoić składniki na dużą blachę czy lepiej nie? ;))
Tez upiekłam proste ,szybkie i smaczne dzieki za przepis
Pycha
Ja też robilam ok godziny 20 a nie ma już ani kawałka
Ja dodałam parę kropli esencji z soku pomarańczowego-tez daje radę :)
Dzisiaj miałam piec…. Niestety, zabrakło produktów, pogoda kiepska… Nie chciało się z domu wychodzić. Za to w poniedziałek na bank będzie :)
Moje będzie jutro rano
Uwielbiam takie ciasta :)
Polecam pyszne
Właśnie szukam w moim przepiśniku co by tu na jutro upiec czy nada się serek homogenizowany naturalny ?
nada się ;)
Ufff to robię!! Blacha kwadrat?
Kinga Lademann może być prostokąt :P byleby powierzchnia dna blaszki nie była większa niż 625 cm2 :D bo wtedy ciasto wyjdzie niższe :P
O matko! A tak normalniej 30×20?
tak, moze byc 30×20 :p
Ja tez ,ja też mam
Moje ciasto zostało pożarte zanim zdążyłam zrobić mu fotkę było przepyszne dzięki za przepis
I ja też…juz zajadam
Proszę i przepisy bez proszku do pieczenia,bo niestety nie wszyscy mogą tego rodzaje ciasta jeść.
można wtedy białka ubić osobno na sztywno i delikatnie wmieszać w ciasto ;) też urośnie ;) a proszek po prostu pominąć
Ja juz 6 raz robie umnie zrobilo furorę
A u nas zjedzone już ;-)
Robilam dzisiaj pyszne.Dzieki i pozdrawiam
Mogę zamiast jogurtu użyć śmietany?
Piecze sięna śmietaniezobaczymy jaki będzie efekt końcowy
Wyszedł nieco niższy ale moja wina(blaszka większa)Smak obłędny od siebie dałam moją wszędobylską kruszonkę mniam…
wlasnie pałaszuje ! to ciasto to bajka..wyglada zwyczajnie ale smak..
Cieszę się bardzo, że smakuje <3
Mam i ja
Ja też dziś zrobiłam !
Muszę też je zrobić mniam mniam
Pyszne, bo z truskawkami <3
Właśnie się u nas piecze!!!
Super, zawsze smakuje <3
I ja również przechwycilam przepis strzał w dziesiątkę!
Ewa Grześkowiak <3 <3 <3
U mnie został ostatni kawałek, a 10 min temu wyjełam z pieca☺
oooo <3 ale mi radochę dziś sprawiacie tymi ciastami :))
To jest strzał w 10 na leniwą i pochmurną sobotę ☺ szybko się robi, a jakie pyszne ❤
Ciasto pycha :)
Pyszne :)