Ciasto Bananowa randka – bez pieczenia – nieco pracochłonne, ale pyszne ciasto z bananami i winogronami, a do tego ta warstwa jogurtowa – no po prostu – mniam! :) Podane niżej składniki dotyczą blaszki o wymiarach 25cm x 25cm. Więcej przepisów na ciasta bez pieczenia znajdziecie tutaj: Ciasta bez pieczenia – przepisy
Ciasto Bananowa randka – bez pieczenia – Składniki:
Składniki na spód:
- 20-24 sztuki herbatników typu petitki ( u mnie 70-80g ciasteczek Mini Betini)
Składniki na masę bananową nr 1:
- 525 g gęstego jogurtu bananowego (polecam FruVita z Biedronki)
- 2 średnie banany
- 2 galaretki cytrynowe
- 200 ml gorącej wody
Składniki na warstwę zieloną:
- 2 galaretki agrestowe
- 800 ml gorącej wody
Składniki na masę bananową nr 2:
- 525 g gęstego jogurtu bananowego
- 2 średnie banany
- 2 galaretki cytrynowe
- 200 ml gorącej wody
Składniki na wierzch ciasta:
- 700 g zielonych winogron
- 2 galaretki agrestowe
- 900 ml gorącej wody
Ciasto Bananowa randka – bez pieczenia – Wykonanie:
- Jogurty wyciągnąć z lodówki około 1 godzinę przed przystąpieniem do pracy, żeby nie były za zimne.
- Spód blaszki o wymiarach 25cm x 25cm wyłożyć folią spożywczą, a następnie poukładać na niej herbatniki.
- Przygotować pierwszą warstwę bananową: Dwie galaretki cytrynowe rozprowadzić w 200 ml gorącej wody, schłodzić do temperatury pokojowej. Następnie zmiksować galaretki z jogurtem. Tak powstałą masę wymieszać z obranymi i pokrojonymi w kosteczkę dwoma średnimi bananami. Masę włożyć do lodówki, a kiedy będzie miała konsystencję gęstej śmietany wylać ją na herbatniki, wstawić ponownie do lodówki do całkowitego zgęstnienia masy.
- Następnie przygotować zieloną warstwę: Obie galaretki agrestowe rozpuścić w 800 ml gorącej wody, schłodzić, a kiedy zaczną tężeć wylać je na zastygniętą masę jogurtową. Włożyć ponownie do lodówki celem zgęstnienia kolejnej masy.
- Następnie przygotować drugą warstwę bananowo – jogurtową – postępować tak samo jak w przypadku masy bananowo-jogurtowej nr 1. Wylać ją na stężałą warstwę z zielonej galaretki.
- Kiedy druga warstwa bananowa jest już stężała, poukładać na niej winogrona (wcześniej umyte i osuszone).
- Ostatnie dwie galaretki agrestowe rozpuścić w 900 ml wrzątku, schłodzić, a kiedy zaczną tężeć, wylać je na winogrona.
- Ciasto chłodzić w lodówce przez kilka godzin do całkowitego stężenia (najlepiej przez całą noc). Smacznego!
Więcej przepisów na ciasta bez pieczenia znajdziecie tutaj: Ciasta bez pieczenia – przepisy
Czym można zastąpić winogrona?
Czy nadaje sie do pokrojenia na stol czy raczej do kawki i zaraz zjesc(ile moze posiedzie pokrojony ?)
Może normalnie stać :)