Cesarska szarlotka z połówkami jabłek. Szybkie i pyszne ciasto do kawy.
Przepis na ciasto z owocami Słodkości

Szarlotka z połówkami jabłek. Szarlotka cesarska.

Kuchnia : Polska | Czas przygotowania : 20 minut | Czas gotowania/pieczenia : godzina | Porcje : 15 kawałków ciasta

Szarlotka z połówkami jabłek, zwana też szarlotką cesarską to szybki, proste, a także tanie ciasto – idealne do kawy :) Przepis ten dostałam od Pani Stasi i tylko trochę go zmodyfikowałam o podmienienie margaryny na masło, a także zrobiłam większą ilość polewy. Reszta pozostała bez zmian, bo komponuje się idealnie :)

Szarlotka ta jest na bazie półkruchego ciasta z serkiem homogenizowanym, środek wypełniają pyszne połówki jabłuszek, które po upieczeniu smakują rewelacyjnie!  Dodatkowo dziurki po gniazdach nasiennych uzupełniłam ulubionymi owocami mojego Męża, czyli dżemem z czarnej porzeczki. Wierzch szarlotki zaś wieńczy przepyszna polewa z gęstej śmietany i cukru pudru. Szarlotka ta najlepiej smakuje tuż po upieczeniu, ale i na następny dzień smakuje wybornie! :) Jest dość szybka w przygotowaniu. Jej wykonanie (nie licząc czasu pieczenia i oczekiwania) zajmuje niespełna 20 minut. Jabłek nie trzeba ani trzeć, ani kroić na mniejsze kawałki, więc wszystko przebiega ekspresowo. Połówki jabłek najlepiej dobrać tak, by były do siebie podobne rozmiarowo.

By spód szarlotki nie namoczył się od jabłek polecam wykorzystać do jej wykonania mniej soczyste jabłka, podpiec spód lub dodatkowo posmarować dolny blat ciasta surowym białkiem, co  zapobiegnie wchłanianiu soków z jabłek.

Jeśli lubisz takie ciasta to polecam również te przepisy z mojego bloga: Szarlotka na kruchym cieście oraz Szarlotka bez pieczenia na herbatnikach

Szarlotka z połówkami jabłek. Szarlotka cesarska. – Składniki:

  • 8 małych jabłek (ok. 800g) – u mnie zeszło 15 połówek jabłuszek (3 rzędy po 5 połówek) :)
  • 2,5 szklanki mąki pszennej – 375g mąki
  • 200 g masła
  • 3 czubate łyżki cukru pudru – ok. 60g do ciasta + odrobina cukru pudru do oprószenia jabłek
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
  • 1 jajko
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
  • lukier: 3 łyżki  gęstej śmietany 18% wymieszane z  3 łyżkami cukru pudru
  • opcjonalnie: rodzynki, żurawina, orzechy lub ulubiony dżem do wypełnienia dziurek po wydrążeniu gniazd nasiennych jabłek (u mnie 150g dżemu z czarnej porzeczki)

szybka szarlotka z połówek jabłek

Szarlotka z połówkami jabłek. Szarlotka cesarska. – Wykonanie:

  1. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym oraz proszkiem do pieczenia. Następnie dodać serek homogenizowany, jajko i masło. Zagnieść całość na jednolite ciasto. Włożyć do woreczka i schować na około 30 minut do lodówki.
  2. W międzyczasie obrać jabłka, pokroić je na połówki i wydrążyć gniazda nasienne. Oprószyć jabłuszka cukrem pudrem i odstawić na ok. 30-40 minut, by puściło nieco soków. Po tym czasie zlać sok, a jabłka osuszyć papierowym ręcznikiem. Wydrążone miejsce po gniazdach nasiennych wypełnić ulubionymi dodatkami (u mnie był to dżem z czarnej porzeczki).
  3. Kolejno wyciągnąć ciasto z lodówki i podzielić na 1/3 ciasta i na 2/3 ciasta. Mniejszą część (1/3) rozwałkować na blacie podsypanym mąką pszenną, a następnie przenieść na blaszkę (o wymiarach 20 cm x 27 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wylepić dno. Podpiec spód w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez ok. 10-12 minut (do lekkiego zarumienienia).
  4. Po upieczeniu spodu ciasta zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 180 st. C. Na spodzie poukładać połówki jabłek (wyciętymi gniazdami nasiennymi do dołu). Drugą część ciasta (2/3) również rozwałkować (podsypując mąką) na wielkość nieco większą od blaszki i ułożyć na jabłkach tak, by dokładnie ciasto pokrywało jabłka i brzegi szarlotki.
  5. Piec całość przez około 40-45 minut w 180°C. Jeśli po upieczeniu w blaszce zebrało się nieco soku z jabłek, to należy go delikatnie wylać, gdy ciasto będzie jeszcze gorące. Po ostudzeniu ciasta należy polać je lukrem przygotowanym z gęstej śmietany wymieszanej z cukrem pudrem. Szarlotka najlepsza jest jeszcze lekko ciepła. Na drugi dzień jest nieco mniej krucha, ale równie pyszna :)  Smacznego!


szarlotka z połówek jabłek

4.2 / 5 ( 4 głosów )

3 thoughts on “Szarlotka z połówkami jabłek. Szarlotka cesarska.”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here