Pomysłowa sałatka z ananasem, szynką, kukurydzą i marynowanymi pieczarkami
Sałatka Sałatka z kukurydzą Sałatki i surówki Sałatki z marynowanymi pieczarkami Sałatki z ryżem Sałatki z szynką Śniadania i kolacje

Sałatka Ananas z szynką

Kuchnia : Polska | Czas przygotowania : 25 minut | Czas gotowania/pieczenia : 15 minut | Porcje : 8 porcji

Sałatka “Ananas” z szynką – wbrew pozorom nie jest to sałatka z ananasem, lecz tylko przypominająca go swoim wyglądem :) Polecam ją zwłaszcza na imprezy, jeśli chcemy zaskoczyć znajomych jej efektownym podaniem :)

Polecam również zajrzeć tutaj: sałatki na imprezę, a zwłaszcza po przepis na warstwową sałatkę z brokułem i kurczakiem, która jest HITem każdego spotkania :)

Sałatka Ananas z szynką – Składniki:

  • 1 woreczek białego ryżu – 100g
  • 3 jajka klasa M
  • 140 g szynki (u mnie szynka szefa)
  • pół puszki kukurydzy konserwowej
  • 1 mała papryka czerwona – ok. 140g
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 2 czubate łyżki ketchupu
  • 2 duże łodygi szczypiorku do sałatki
  • pół płaskiej łyżeczki przyprawy curry
  • sól i pieprz do smaku
  • pół słoika pieczarek marynowanych – ok. 210g
  • ścięty wierzch z ananasa lub łodygi szczypioru do ozdoby

Sałatka z szynką, kukurydzą i pieczarkami stylizowana na ananasa

Przepis na sałatkę “Ananas” z szynką:

  1. Ryż ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Pozostawić do ostudzenia.
  2. Jajka ugotować na twardo (zobacz wpis: Jak ugotować jajka na twardo? Ile gotować?), ostudzić, obrać i pokroić w małą kosteczkę.
  3. Kukurydzę odsączyć z zalewy.
  4. Szynkę pokroić w kosteczkę.
  5. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych i również pokroić w kosteczkę.
  6. W dużej misce wymieszać ze sobą ryż, jajka, kukurydzę, szynkę, szczypiorek, paprykę, ketchup, majonez, przyprawę curry oraz sól i pieprz do smaku.
  7. Pieczarki odsączyć z zalewy, pokroić na cienkie plasterki.
  8. Na podłużnym półmisku wyłożyć sałatkę. Wierzch sałatki można delikatnie posmarować majonezem. Układać pokrojone w plasterki pieczarki, tak aby zachodziły na siebie. Wstawić sałatkę do lodówki, by się schłodziła, a smaki ‘przegryzły’.  Sałatkę przed podaniem udekorować ściętym wierzchem z ananasa lub gałązkami szczypiorku. Smacznego! :)

Pyszna sałatka z ryżem, z dodatkiem kukurydzy, pieczarek, szynki i papryki czerwonej

Rate this post

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here