poniedziałek, 12 sierpnia 2019

Bułeczki na zsiadłym mleku z kaszą manną.

Domowe pieczywo jest najlepsze. Warto poświęcić chwilę i je upiec. Smak i zapach wynagrodzi nam wszystko. Jak tylko to mogę to piekę i najczęściej są to bułeczki, które są zjadane z wielkim apetytem. Tym razem upiekłam bułki na kwaśnym mleku i z dodatkiem kaszy manny i szczerze pisząc jestem z nich bardzo zadowolona. Wyszły mięciutkie i pyszne i dodam, że długo utrzymują wilgoć. Są idealne. Upieczcie koniecznie :)






Potrzebujemy:

Na ciasto:
40 dag mąki tortowej
40 dag zsiadłego mleka
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
pół łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki oleju
pół szklanki kaszy manny

Dodatkowo:
mąka pszenna do podsypania stolnicy



Wykonanie pysznych bułek:



1. Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski.


2. Zagniatanie i formowanie: Następnie zagniatamy ciasto. Na stolnicy posypanej mąką pszenną ciasto dzielimy na 8 części i formujemy okrągłe bułeczki.


3. Do pieczenia: Bułeczki układamy na suchej niczym nie wyłożonej blaszce.


4. Pieczenie: Bułeczki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut do zrumienienia.


5. Podanie: Bułeczki studzimy i podajemy. Smacznego życzę.




Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi 8 sporych bułek.

5 komentarzy:

  1. Muszę koniecznie zrobić a przy okazji polecę na Przyślij Przepis ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam je 3 razy i tylko za pierwszym razem się udały :/ nie wiem co robię nie tak, ciasto sie lepi o nie chce się zagnieść tylko jest ciapa. Podsypuje mąki i w końcu udaje się zrobić bulki, ale wychodzą twarde, lub teraz w ogóle zakalce :(

    OdpowiedzUsuń