SAJGONKI

Sajgonki dawno nie gościły na naszym stole. Powiem szczerze, że nawet się za nimi stęskniłam. Wersja z mięsem i ryżem jednak najbardziej nam smakuje. Do tego idealnie pasuje surówka z kiszonej kapusty z dużą ilością dodatków.  


Składniki:
500g mięsa mielonego wołowego,
0,5 pęczka szczypiorku,
200g szpinaku,
2 ząbki czosnku,
1 niewielka cebula,
2 marcewki,
300g pieczarek,
3 pomidory,
1 torebka ryżu basmati,
sos sojowy,
pieprz, sól,

papier ryżowy,

Surówka:
400g kapusty kiszonej,
1 marchewka,
2 jabłka,
0,5 puszki fasoli czerwonej,
2 łyzki pestek słonecznika,
3 łyżki siemienia lnianego,
0,5 pęczka szczypiorku,
2 łyżki majonezu,


Sajgonki:
Ryż ugotować al dente.
Mięso mielone wołowe należny podsmażyć na patelni. Przełożyć do miski.
Cebulę i czosnek pokroić w kostkę. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystko razem podsmażyć w niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Pod koniec smażenia dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Na oddzielnej patelni podsmażyć pokrojone w kostkę pomidory. 

Wszystkie składniki razem połączyć i wymieszać. Przyprawić solą, pieprzem i sosem sojowym. Dodać posiekany szczypiorek.


Jak zwijamy sajgonki?
Makaron ryżowy delikatnie zwilżamy w wodzie. Na środku układamy farsz, składamy boki i zwijamy. 
Kiedy  ruloniki wyschną smażymy na patelni w niewielkiej ilości oliwy. Zdejmujemy na ręcznik papierowy, aby odsączyć tłuszcz.

Z podanej porcji wychodzi ok 20 sajgonek.



Surówka:
Kapustę należny wypłukać w wodzie, wycisnąć, posiekać. Dodać starte na grubych oczkach jabłka oraz marchewkę, posiekany szczypiorek oraz fasolę. Posypać pestkami słonecznika i siemienia lnianego. Dodać majonez, dokładnie wymieszać.
Podajemy z ulubionym sosem oraz surówką
.



Dziękuję, że tutaj jesteś! Zostaw komentarz, napisz, co sądzisz o  tym przepisie.

Nie zostawiaj w komentarzach linków (chyba, że kontekst rozmowy tego wymaga).


Komentarze

  1. Pychotka, pominę ryż (zbyt wysoki IG) i zastąpię czymś innym ale też powinny być dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie również dawno sajgonek nie było. Mam nawet papier ryżowy, może więc go wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię, chociaż w domu jeszcze nie robiłam, zapisuję do wypróbowania :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Koniecznie muszę kiedyś zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty