Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Przecier pomidorowy

Przecier pomidorowy

Najlepszy domowy przecier pomidorowy. To przepis na przecier pomidorowy, który możesz wykorzystać do wielu pysznych dań. Jest tak prosty do zrobienia, że każdy kto go zrobił chociaż raz, szykuje go już co roku!

- świetny do pizzy, zupy pomidorowej, spaghetti
- sprawdzony i błyskawiczny przecier z pomidorów
- idealny sposób na zamknięcie pomidorów do słoików

Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania pomidorów: 1 godzina
Czas pasteryzacji pomidorów: 10 minut
Liczba porcji: 1200 ml przecieru

Kaloryczność kcal: 32 w 100 ml przecieru
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska

Składniki

  • 2 kg pomidorów
  • płaska łyżka soli - 10 g
  • płaska łyżka cukru - 10 g
  • szczypta pieprzu

Przecier pomidorowy

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Z dwóch kilogramów mięsistych pomidorów wyszło mi 1200 ml przecieru pomidorowego. Sprawdź zatem jakie masz w domu słoiczki i przygotuj sobie kilka słoików o łącznej objętości około 1200 ml. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników otrzymałam 6 słoiczków o pojemności 200 ml każdy. 

Domowa passata pomidorowa to przepis, który trzeba poznać. Przetarte pomidory możesz zrobić w wersji najbardziej podstawowej lub też pokusić się o dodatek ziół lub też czosnku. Zaczynajmy!

Przecier pomidorowy, 1

Przecier pomidorowy przepis

Bardzo ważne są same pomidory. Jeśli chcesz uzyskać gęstszy przecier z pomidorów, to szukaj pomidorów twardszych, bardziej mięsistych. Pomidory nie powinny mieć wówczas dużo soku/wody, za to więcej miąższu. Skórka w takich pomidorach jest znacznie grubsza a same pomidory dość twarde. 

Do takich pomidorów zalicza się odmiany o podłużnym kształcie. Są to pomidory paprykowe, śliwkowe oraz rzymskie. Słodkie, intensywnie czerwone z małą ilością pestek i soku.

Przecier pomidorowy, 2

Z bardziej wodnistych pomidorów wyjdzie rzadszy przecier, który może nawet przypominać sok pomidorowy. Wówczas możesz zostać przy rzadkim przecierze lub też gotować przecier tak długo, aż odparujesz nadmiar wody. Rzadszy przecier otrzymasz w dużych i miękkich pomidorów typu malinowe, bawole serca oraz gargamele, które zaliczają się do pomidorów wielkoowocowych.
Przecier pomidorowy, 3

Pomidory dokładnie oglądaj. Nie powinny mieć żadnych uszkodzeń, czy pleśni. Umyj je pod zimną bieżącą wodą i zdejmij szypułki. 
Nie usuwam skórek z pomidorów, tylko kroję je na mniejsze kawałki i gotuję. Po rozgotowaniu pomidorów i tak trzeba je będzie przetrzeć przez sitko, by pozbyć się pestek. 

Pomidory pokrojone na kilka mniejszych kawałków umieść w garnku i zagotuj. Zmniejsz moc palnika i gotuj je tak długo, aż pomidory się rozgotują. Może to potrwać do 30 minut. Rozgotowane pomidory przetrzyj przez gęste sitko do drugiego naczynia. Zatrzymasz w ten sposób skórki oraz pestki. 
Przecier pomidorowy, 4

Jeśli miąższ jest satysfakcjonująco gesty, to wystarczy go ponownie zagotować z przyprawami. Jeśli chcesz go zagęścić, to gotuj przecier jeszcze do 40 minut, by odparować nadmiar wody i dopiero pod koniec gotowania dodaj płaską łyżkę soli, płaską łyżkę cukru oraz szczyptę czarnego pieprzu. Jeśli wolisz delikatny przecier, to daj o połowę mniej soli.

Porada: Do przecieru można też dodać czosnek i świeże lub suszone zioła. Cztery ząbki czosnku obierz i drobno posiekaj. Czosnek dodaj na dwie minuty przed wyłączeniem przecieru. Tak samo zioła. Garść siekanego oregano lub bazylii albo łyżkę ziół suszonych dodaj do przecieru na dwie minuty przed jego wyłączeniem. 

Wrzący przecier przelej do wyparzonych i suchych słoików. Możesz zostawić około 1 cm wolnej przestrzeni przy zakrętce. Od razu zakręć mocno każdy słoik. 
Przecier pomidorowy, 5

Aby można było odstawić przecier pomidorowy do piwniczki, słoiczki należy jeszcze poddać pasteryzacji. Pasteryzacja na dwa sposoby. Wybierz ten, który bardziej Ci odpowiada:

1. Pasteryzacja słoików w piekarniku

Dobrze zakręcone słoiki umieść w piekarniku nagrzanym do 110 stopni. Nie ustawiaj wyższej temperatury, by nie uszkodzić gumek w zakrętkach. Słoiki pasteryzuj do 20 minut. Zakrętka po naciśnięciu palcem powinna być wklęśnięta - nie powinna się odkształcać.

2. Pasteryzacja słoików w garnku z gotującą się wodą

Na dnie szerokiego garnka umieść ściereczkę bawełnianą lub nową pieluchę tetrową. Słoiki ułóż jeden obok drugiego, ale tak, by nie stykały się ze sobą. Wlej wodę do maksymalnie 3/5 wysokości słoików. Ustaw średnią moc palnika i doprowadź wodę do wrzenia. Zmniejsz moc do małej i pasteryzuj tak słoiki przez około 20 minut. 

Przecier pomidorowy, 6

Jeśli nawet po pasteryzacji Twoje zakrętki nie zassały się, to słoiki odwróć do góry dnem i odstaw je na bok na minimum 10 minut. Powinny się ostatecznie zassać :) Przecier z pomidorów na zimę może leżeć w chłodnym i ciemnym miejscu śmiało cały rok a nawet dłużej.

Zarówno kolor, jak i konsystencja Twojego przecieru uzależnione są od typu użytych pomidorów. Jedne są intensywniej czerwone, inne są jaśniejsze. Możesz sięgnąć po bardziej wodniste lub też bardziej mięsiste pomidory. Z każdych wyjdzie Ci przecier pomidorowy. A jeśli uznasz, że przecier z pomidorów jest za rzadki, to nic się nie martw i używaj go do zupy pomidorowej, czy też nawet do picia. Gęsty przecier używaj do sosów (spaghetti, pulpety, pizza..). 

Możesz eksperymentować z użyciem różnych odmian pomidorów. Za każdym razem warto wówczas dorzucić do przecieru inne zioła. 
UWAGA - Jeśli wyszedł Ci bardzo rzadki przecier i po jakimś czasie oddziela się woda, to nic się nie martw. Powstał Ci sok z pomidorów, który możesz pić lub użyć do ugotowania pysznej zupy. 

Przecier może też stanowić idealną bazę pod domowy ketchup
Smacznego!
Średnia 4.9 / 5 (2737 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Przecier pomidorowy

Super prosty i szybki przepis na przecier pomidorowy! Przecier pomidorowy na zimę najlepiej jest zrobić w sierpniu, kiedy mamy najlepsze polskie pomidory dojrzewające w słońcu. Aby zrobić domowy przecier pomidorowy polecam w szczególności pomidory, które są mięsiste i mają więcej miąższu niż samego soku. Przecier pomidorowy domowy to to samo co passata pomidorowa. Passata nie jest zwyczajnie polską nazwą i bardzo często wzbogacana jest o dodatek świeżych ziół oraz czosnku. Taki przecier z pomidorów jest cudowny do spaghetti. Zupa pomidorowa z dodatkiem takiego przecieru będzie najlepsza. 

Przecier pomidorowy przepis

Zacznijmy zatem od początku. Jak zrobić przecier pomidorowy?To bardzo proste, ponieważ oprócz samych pomidorów nie potrzebujesz nic poza odrobiną soli i cukru do smaku. Taki przecier pomidorowy na zimę to super prawa, ponieważ przecier pomidorowy można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Przecier z pomidorów jest idealną bazą pod wszelkie sosy. Sos pomidorowy z przecieru domowego będzie najpyszniejszym sosem na ziemi. Przecier pomidorowy do słoików będzie wspaniały jako baza do zupy pomidorowej oraz sosu pomidorowego do pizzy. Domowy przecier pomidorowy możesz wykorzystać też do gulaszy, leczo czy też jako dodatek do wielu innych zup, nie tylko pomidorowych. Pulpety w sosie pomidorowym to wspaniały sposób na wykorzystanie przecieru z pomidorów. Mój Blog Kulinarny to setki sprawdzonych przepisów, które opisałam bardzo, bardzo dokładnie. Każdy przepis zawiera również kroki wykonania wraz z zdjęciami. Serdecznie zapraszam!

Passata pomidorowa

Domowy przecier pomidorowy można zrobić też bez wstępnego gotowania całych pomidorów i bez przecierania ich przez sitko. Jeśli posiadasz wyciskarkę ślimakową, to możesz przepuścić przez nią pomidory. Otrzymasz wówczas sam sok z miąższem a skórki i pestki zostaną usunięte innym otworem. Taki miąższ wystarczy już tylko zagotować z przyprawami, przelać do słoików i pasteryzować. Zapraszam też po super przepis na pyszny sok pomidorowy do słoików na zimę.