Roladki z serem pleśniowym i cukinią

Nie wiem jak Wy, ale ja lubię sery z niebieską pleśnią wykorzystywać do dań obiadowych.

Tym razem zrobiłam roladki drobiowe z nadzieniem z sera Roquefort i kwaśnej śmietany oraz podsmażonej cukinii.

Mięso przechodzi delikatnie smakiem i zapachem sera, ale nie jest on jakoś przesadnie mocno nachalny. Cukinia też fajnie tutaj pasuje. Nam smakowało, a Wy, jeśli lubicie takie sery, również powinniście być zadowoleni:)

  • 2-3 duże pojedyncze piersi kurczaka
  • 100 g sera pleśniowego (u mnie Roquefort)
  • 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18% (ok 100g)
  • garść ziaren sezamu
  • 1 cukinia
  • 2-3 łyżki mąki krupczatki
  • suszona bazylia, oregano
  • sól, pieprz

Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso delikatnie rozbijamy. Oprószamy z obu stron solą oraz pieprzem.

Ser kruszymy do garnuszka, dodajemy śmietanę i mieszamy aż do połączenia.

Cukinię myjemy, kroimy na paseczki. Przekładamy do miseczki, skrapiamy 1-2 łyżkami oleju i posypujemy bazylią i oregano, mieszamy. Następnie podsmażamy ją przez chwilę na rozgrzanej patelni (powinna pozostać jędrna).

Na każdą porcję mięsa nakładamy farsz serowo-śmietanowy, posypujemy ziarenkami sezamu i rozkładamy cukinię. Zwijamy w roladkę i obwiązujemy bawełnianą nicią.

Każdą porcję otaczamy w mące krupczatce, a następnie obsmażamy chwilę na rozgrzanym na patelni oleju. Następnie roladki przekładamy na blaszkę, usuwamy nici i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 minut (w zależności od wielkości roladek i wcześniejszego stopnia wysmażenia – warto kontrolować czas lub posłużyć się termometrem kuchennym).