Klasyczne pancakes (pankejki) z jagodami

Pancakes — pankejki to proste placuszki z amerykańskiej kuchni jedzone głównie na śniadanie. Placki są grube, mięciutkie i pyszne. Mieszanka proszku do pieczenia i sody oczyszczonej pozwala im nieźle urosnąć. Przy łączeniu suchych składników z mokrymi trzeba pamiętać o jednej zasadzie — mieszamy tylko do połączenia, nie za długo.

Przy długim mieszaniu uwolnisz z mąki gluten, a placki będą gumowate i twarde. Z dodatkiem jagód pankejki są bardzo soczyste. Zapraszam na amerykańskie śniadanie.

Składniki:

  • 1 kubek mąki (u mnie orkiszowa jasna)
  • 1 kubek maślanki (mleka 3/4 kubka)
  • szczypta soli
  • 1 jajko L
  • 1,5 łyżki stopionego masła
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka cukru/ksylitolu
  • jagody

Przygotowanie:

  • w jednej miseczce wymieszaj mokre składniki przy pomocy trzepaczki balonowej, w drugiej suche
  • połącz obie miseczki, mieszając tylko do połączenia składników. Odstaw na 15 minut
  • wykładaj ciasto na rozgrzaną patelnię, licząc po 1 łyżce na placek. Jak pokażą się pierwsze bąbelki, posyp placki jagodami. Obróć na drugą stronę i smaż do zrumienienia. Placki usmażyłam na nieprzywierającej patelni naleśnikowej. Porcję tłuszczu dałam tylko do smażenia pierwszych placków
  • podawaj ułożone w stosik i polane syropem klonowym lub miodem

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *