Kompot z jabłek

 

 

Kompot z jabłek – niezwykły w swojej prostocie, smaczny i zdrowy.

Latem bardzo lubię go dobrze schłodzonego, z dodatkiem cytryny.

Jesienią najlepiej smakuje na ciepło z korzennymi przyprawami: cynamonem, goździkami, kardamonem.

Do kompotu najlepiej nadają się kwaśne odmiany jabłek – latem również te niedojrzałe czy spady.

P.S. Doceńcie poświęcenie mojej córeczki, która pozując do tego zdjęcia na hamaku, wylała na siebie szklankę kompotu i potem pozowała mokra 🙂

 

 

PRZEPIS NA KOMPOT Z JABŁEK

Składniki na kompot z jabłek:

4-5 jabłek

cukier, ksylitol czy miód

cytryna lub przyprawy korzenne

 

Jak zrobić kompot z jabłek:

Jabłka myjemy, nie musimy obierać, pozbawiamy ogryzka, kroimy w kawałki.

Jabłka wrzucamy do garnka, dodajemy wodę (ok 1-1,5l) i przyprawy korzenne, zagotowujemy, zmniejszamy grzanie, gotujemy jeszcze ok 5 min.

Po tym czasie kompot zostawiamy na kwadrans  by przestygł i naciągnął.

Dosładzamy, doprawiamy sokiem z cytryny do smaku.

 

 

Kompot z jabłek