Pyszne naleśniki zapiekane z mozzarellą i warzywami


Naleśniki szpinakowe zapiekane z mozzarellą i warzywami

Ciekawe i bardzo smaczne danie z piekarnika. Chrupiące naleśniczki szpinakowe zapiekane z warzywami i pysznym serkiem mozzarellą. Polecam spróbować!

 

 

Składniki:

  • CIASTO NA NALEŚNIKI:

2 jajka

1/2 szklanki mleka

1/2 szklanki wody

3/4 szklanki mąki pszennej (najlepiej krupczatki)

1 łyżka oleju

szczypta soli

100g szpinaku (świeży lub mrożony)

+ olej do smażenia

  • FARSZ:

ok 200g mozzarelli w kulce (w zalewie)

pół czerwonej papryki

pół młodej cukinii

ok 10dkg podsmażonych na maśle pieczarek – w plasterkach

  • DODATKOWO:

2-3 łyżki przecieru pomidorowego

3 łyżki startego żółtego sera

1 łyżka posiekanego szczypiorku

sos czosnkowy – do podania PRZEPIS TUTAJ

 

 

*** Szpinak myjemy, osuszamy i drobno kroimy. Jeżeli używamy mrożonego szpinaku to wcześniej go rozmrażamy i odciskamy z nadmiaru wody ***

*** Wszystkie pozostałe składniki ciasta umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto ***

*** Do ciasta dodajemy drobno pokrojony szpinak, mieszamy ***

*** Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Na rozgrzany olej wlewamy około 3-4 łyżki ciasta rozprowadzając je (najlepiej za pomocą łyżki) po całej powierzchni patelni ***

*** Smażymy do mocnego zrumienienia i przewracamy na drugą stronę ***

*** Z podanych składników wychodzi 6 większych lub 8 mniejszych naleśników – w zależności od wielkości patelni i grubości naleśników ***

*** Paprykę myjemy, osuszamy i kroimy w paseczki. Cukinie myjemy osuszamy i za pomocą obieraczki do warzyw kroimy w cieniutkie plasterki ***

*** Na każdym naleśniku układamy plasterek cukinii ***

*** Następnie wykładamy kilka pasków czerwonej papryki ***

*** Na paprykę wykładamy kilka plasterków podsmażonych wcześniej pieczarek ***

*** Następnie układamy 2-3 cienkie plasterki mozzarelli ***

*** Naleśniki z farszem składamy na pół i układamy w naczyniu żaroodpornym ***

*** Zwinięte naleśniki polewamy z wierzchu przecierem pomidorowym ***

*** Całość posypujemy z wierzchu startym na tarce żółtym serem ***

*** Naleśniki zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez 20 minut – bez przykrycia. Podajemy posypane posiekanym szczypiorkiem i polane domowym sosem czosnkowy PRZEPIS TUTAJ ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE