Puszyste naleśniki pszenno-żytnie


Dziś chciałabym podzielić się z Wami podstawowym przepisem na puszyste naleśniki, które zawsze wychodzą wybornie. Świetnie sprawdzają się do dań na słodko i na słono, a przepisy z ich wykorzystaniem na pewno wkrótce tu zamieszczę. Musicie ich spróbować! 🙂 Z przepisu wychodzi około 14 naleśników, z czego jeden to ok. 91kcal, B: 3g, T: 2,8g, W: 14,3g.
Jeżeli chcecie wykonać naleśniki ze słodkim farszem, do ciasta można dodać trochę cukru, erytrolu.

Składniki na ok. 14 naleśników:
– 150g mąki pszennej
– 100g mąki żytniej
– 250ml mleka
– 400ml wody gazowanej + więcej do rozrzedzenia ciasta
– 2 jajka
– 20ml oleju
– szczypta soli
– szczypta cukru

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy za pomocą trzepaczki lub przy użyciu malaksera. Jeżeli ciasto wyszło za gęste dolewamy tyle wody gazowanej, by uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Gdy ciasto wyjdzie za rzadkie, dosypujemy odrobinę mąki żytniej. Smażymy z obu stron na patelni do naleśników bez użycia tłuszczu.
Smacznego!

One Reply to “Puszyste naleśniki pszenno-żytnie”

  1. Pyszne! Pierwsze pszenno-żytnie jakie mi wyszły puszyste, a nie gliniaste. Dziękuję☺️

Dodaj komentarz