Szybkie ciasto. Niesłodkie = niezamulające 😀. Powstało pod wpływem puszki. Tak, puszki...ananasa 😃na którego nie miałam innych pomysłów, więc tak zrodził się ten przepis.
Składniki:
biszkopt jasny blaszka o wymiarach 23x35
Składniki:
biszkopt jasny blaszka o wymiarach 23x35
- 5 jajek
- 45 g mąki ziemniaczanej (¼ szklanki)
- 115 g mąki pszennej (¾ szklanki)
- 150 g cukru (¾ szklanki)
- szczypta soli
krem:
- 3 szklanki mleka
- 3 żółtka
- ½ szklanki cukru
- 4 łyżki (z górka) mąki pszennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- miękkie masło 200 g
dodatkowo:
- puszka ananasów w lekkim syropie 565 g (u mnie pokrojony)
- 1 szklanka zalewy z ananasów do nasączenia
- galaretka przeźroczysta (np smak cytrynowy)
- 400 ml gorącej wody
- Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do stężenia
- Blaszkę wyścielamy papierem do pieczenia i nastawiamy piekarnik na 160 st.
- Białka oddzielamy od żółtek.
- Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i miksujemy do czasu aż białka będą lśnić. Nie przerywając miksowania porcjami dodajemy żółtka.
- Kiedy masa jest już puszysta, wyłączamy mikser i dodajemy partiami mąki i dokładnie mieszamy za pomocą szpatułki.
- Ciasto przelewamy do blaszki i pieczemy 30-40 min - (najlepiej sprawdzać za pomocą patyczka).
- Upieczony biszkopt rzucamy z blaszką z wysokości 30-40 cm, studzimy.
- 2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem.
- Do 1 szklanki pozostawionego mleka dodajemy żółtka oraz mąkę pszenną i ziemniaczaną.
- Do wrzącego mleka wlewamy przygotowaną mieszankę i gotujemy minutę- po tym jak pojawią się ,,strzelające bąble" -ciągle mieszając. Odstawiamy do ostygnięcia.
- Masło ubijamy na puch, dodajemy partiami zimny budyń.
- Ostudzony biszkopt kroimy na 2 placki. Jeden blat nasączamy połową zalewy, na to wykładamy połowę masy budyniowej i układamy połowę ananasów, kładziemy drugi biszkopt, nasączamy go i smarujemy resztę masy i kładziemy pozostałego ananasa.
- Wylewamy tężejącą już galaretkę i wstawiamy ciasto do lodówki na kilka godzin.
Komentarze
Prześlij komentarz
Spodobał Ci się przepis? Koniecznie skomentuj i daj znać, że jesteś :)