czwartek, 8 sierpnia 2019

Fale Dunaju z wiśniową pianką

Uwielbiam to ciasto! Dwukolorowe ciasto z zanurzonymi wiśniami, które tworzą fale, poza tym masa budyniowa, wiśniowa pianka oraz polewa czekoladowa. Kto nie próbował tej wersji to szczególnie polecam. Miłego pieczenia kochani! 






Składniki(blaszka 23/33):
ciasto:
mąka pszenna 2 szklanki,
jajka 3 szt,
cukier 150 g,
mleko 150 ml,
olej 150 ml,
proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
mleko 2 łyżki,
kakao 2 łyżki,
wiśnie z syropu 350 g,

wiśniowa pianka:
śmietanka 30% 1 litr,
galaretka wiśniowa 3 opakowania,
cukier puder 4 łyżki,
woda wrząca 1 szklanka,

masa:
mleko 400 ml,
budyń 1 opakowanie (40 g),
cukier 2 łyżki,
sok z cytryny 2 łyżki,
masło 200 g,

polewa:
czekolada mleczna 100 g,
czekolada gorzka 100 g,
mleko 4- 5 łyżek,

Sposób przygotowania:
Jajka oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie stopniowo dodajemy cukier. Dodajemy żółtka i ubijamy. Następnie mleko i olej i miksujemy do połączenia. Mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia przesiewamy i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia. Połowę ciasta wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Do pozostałego ciasta dodajemy 2 łyżki mleka oraz kakao, mieszamy i wylewamy na jasne ciasto. 
Na cieście układamy odsączone wiśnie w równych odstępach. Ciasto pieczemy w 170 st. C przez 30 min. Następnie odstawiamy do ostygnięcia. 
Galaretki rozpuszczamy 1 szklance wrzącej wody. Śmietanki z cukrem pudrem ubijamy na sztywną pianę. Gdy galaretka zacznie tężeć to powoli wlewamy ją do śmietanki i miksujemy do połączenia. Piankę wstawiamy do lodówki do lekkiego zgęstnienia. Następnie wylewamy ją na ciasto i wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

Połowę mleka nastawiamy w garnku na palnik wraz z cukrem. W pozostałym rozpuszczamy proszek budyniowy. Gdy mleko zacznie wrzeć to wlewamy rozpuszczony budyń i energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Budyń gotujemy ok. 3 min. Przykrywamy folią aluminiową, aby na wierzchu nie zrobił się kożuch i odstawiamy do ostygnięcia.
Miękkie masło ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy ostygnięty budyń. Na koniec dodajemy sok z cytryny i miksujemy do połączenia. Krem wykładamy na wiśniową piankę i równomiernie rozsmarowujemy. 

Czekolady łamiemy na kawałki do rondelka, dodajemy mleko i podgrzewamy na małej mocy palnika, cały czas mieszając do całkowitego rozpuszczenia. Jeśli Waszym zdaniem polewa będzie zbyt gęsto to należy dodać niewielką ilość mleka. Gotową polewą dekorujemy wierzch ciasta. Dodatkowo możemy zrobić wzorki za pomocą widelca. 

Przepis zaczerpnięty ze strony www.mojewypieki.com z małymi zmianami. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz