Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Życzenia świąteczne

 Z okazji nadchodzących świąt Wielkanocnych składam wszystkim życzenia zdrowych :) radosnych świąt :) oraz mokrego dyngusa :)  życzy autorka bloga

Prosta tarta truskawkowa

Tarta to nie zmiennie jeden z moich topowych deserów podczas lata. Bardzo szybko się ten wypiek przygotowuje, jest przy tym prosty i smaczny. Możliwość dodania ulubionych smaków jako nadzienia sprawia, iż jest do wypiek dający wiele wersji. Jedną z tych moich ulubionych smaków jest właśnie tarta truskawkowa. Słodka, lekka oraz mocno czekoladowa tarta jest kwintesencją lata. Krem śmietankowy na bazie truskawek, do tego dodatek galaretki o tym samym smaku sprawia, iż nikt się nie oprze tej tarcie. Prosta tarta truskawkowa to przepis, który może stanowić doskonałą bazę dla innych owocowych tart np.: malinowej czy porzeczkowej. Ja wybrałam truskawki, gdyż najbardziej kojarzą mi się z latem i radością. Wielką przyjemność miałam tworząc ten przepis. Prosta tarta truskawkowa to deser dla wszystkich lubiących owoce lata. Polecam!
Składniki:
ciasto
200 g mąki pszennej
200 g masła
100 g cukru pudru
30 g kakao
3 żółtka
krem truskawkowy
350 g śmietany 30%
250 g serka mascarpone
250 g truskawek
100 g cukru pudru
15 g śmietanfixu
galaretka truskawkowa
400 ml wody
120 g galaretek truskawkowych
dodatkowo
350 g pralinek malinowych
Ciasto: Mąkę przesiewam. Dodaje cukier puder, kakao, żółtka i zimne masło. Zagniatam ciasto. Chłodzę ciasto co najmniej dwie godziny. Formę do tarty smaruje masłem i obsypuje bułką tartą.Zimne ciasto wałkuje na wielkość formy do pieczenia. Wykładam ciastem dno i boki formy. Nakłuwam. Wypełniam grochem. Ciasto piekę 15 minut w 180 stopniach. Zdejmuję groch. Piekę kolejne 15 minut w 180 stopniach. Studzę.
Krem truskawkowy: Truskawki lekko podgrzewam. Miksuję. Przesiewam przez sitko. Studzę. Zimną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaje cukier puder i śmietanfix. Miksuję. Dodaje serek mascarpone i truskawki. Miksuję. Krem nakładam na wystudzone ciasto. Na kremie układam pralinki malinowe. Chłodzę w lodówce przez godzinę.
Galaretka truskawkowa: W 400 ml wrzącej wody rozpuszczam dwa opakowania galaretki. Studzę. Następnie chłodzę do prawie całkowitego stężenia. Mocno tężejącą galaretkę wylewam na wierzch ciasta. Chłodzę dwie godziny.
tarta, tarta na słodko, tarta truskawkowa
tarta, tarta na słodko, tarta truskawkowa
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj