sobota, 10 sierpnia 2019

Pierogi z mięsem

Pierogi, super smaczna potrawa, która znika szybciej niż naleśniki. 


Ciasto robimy z 500 g mąki, 1 łyżki soli, 1 jajka i szklanki wody. Mięso 500 g zmielone
 z indyka doprawiamy solą, pieprzem, wbijamy jajko i dodajemy trochę bułki tartej.


Ciasto po wyrobieniu odstawiamy przykryte na 30 min.,  potem dzielimy je
na 4 części... wałkujemy, wycinamy krążki, nakładamy mięso i lepimy pierogi.


Polepione pierogi wrzucamy do osolonej gotującej się wody.
Po wypłynięciu pierogów i zagotowaniu ponownym wody, wyławiamy po 4-5 min.


Potem chwilę hartujemy w zimnej wodzie lub podajemy od razu gorące np. z kwaśną śmietaną.


Zahartowane wkładamy do lodówki, zamrażamy lub zostawiamy do odsmażenia.


 Smacznego !!! 

2 komentarze: