Pęczotto z kurkami

Sezon na kurki wystartował. To bardzo wdzięczny produkt, który wspaniale wzbogaca każde danie. Pęczotto z kurkami podałam jako dodatek do confitowanej kaczki. Jest fantastycznym uzupełnieniem obiadu lub jeśli dodacie do niego mięso może stanowić samodzielne danie. 😉

Pęczotto z kurkami

Pęczotto z kurkami

Składniki:

  • około 200 g kaszy pęczak
  • 200 g kurek
  • 100 g masła
  • ząbek czosnku
  • około 1 litr bulionu
  • garść startego twardego sera np. grana padano
  • łyżka drobno posiekanego świeżego majeranku
  • sól

Najpierw oczyszczamy grzyby. Najłatwiej to zrobić pędzelkiem, pamiętajcie żeby ich nie myć. Następnie kroimy je na mniejsze kawałki. Kaszę przepłukujemy pod bieżącą wodą. 

Rozgrzewamy patelnię z grubym dnem. Dodajemy łyżkę masła i posiekany drobno czosnek. Lekko przyrumieniamy czosnek i później dodajemy kurki. Smażymy, aż ładnie się zarumienią.

Następnie dodajemy kaszę, chwile podsmażamy i zmniejszamy ogień na średni. Teraz zaczynamy podlewać ją bulionem. Dokładnie tak samo jak w przypadku risotta. Dolewamy około szklankę bulionu i gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż płyn całkowicie odparuje. Następnie dodajemy kolejną szklankę bulionu i tak dalej, aż kasza będzie odpowiednio miękka. 

Na koniec, kiedy odparuje ostatni płyn dodajemy masło, starty ser i majeranek. W razie potrzeby doprawiamy solą. Dokładnie mieszamy.

Smacznego 😉

Pęczotto z kurkami

2 komentarzy

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.