Zupa z zielonym curry z kurczakiem

Szybka zupa tajska na bazie zielonego curry. Takie zupy robię w ciemno w kilka minut. Wystarczy że mam pastę curry, tym razem w użyciu zielona, jakieś mięso, makaron i kilka przypraw. Egzotyczny, azjatycki, pyszny  obiad gotowy w pół godziny. 


zupa, curry, mleczko kokosowe, obiad, tajska, bernika, kurczak, kulinarny pamietnik


Zupa z zielonym curry z kurczakiem
  • 400 g piersi z kurczaka
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • 250 ml wody
  • 400 g mleczka kokosowego
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 3 cm pokrojonego w słupki imbiru
  • 1 łodyga trawy cytrynowej
  • zielona pasta curry ilość wg smaku i ostrości 
  • 1/2 łyżeczki chilli lub sriracha
  • 2 łyżeczki sosu rybnego
  • 1 i  1/2 łyżeczki sosu sojowego
  • 100 g makaronu ryżowego lub sojowego
  • sok z limonki do smaku
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • świeża kolendra/dymka/natka


Kurczaka pokroić w kostkę, wymieszać z łyżeczką sosu sojowego (u mnie ciemny). Cebulę pokroić w kostkę. Rozgrzać olej w garnku, podsmażyć cebulę, dodać kurczaka,  smażyć 2 minuty. Dodać czosnek, imbir i trawę cytrynową. Smażyć razem minutę. Dodać pastę curry i smażyć jeszcze 2 minuty. Następnie wlać bulion drobiowy, wodę, dodać sos rybny, sos sojowy i gotować wszystko przez 10 minut.
Z zupy wyjąć trawę cytrynową. Następnie wlać mleczko kokosowe, dodać chilli lub sriracha, gotować jeszcze 10 minut. W międzyczasie makaron przygotować wg instrukcji na opakowaniu. Zupę doprawić cukrem, sokiem z limonki. Podać z makaronem, posypaną świeżą kolendrą, dymką lub natką. Smacznego.

zupa, curry, mleczko kokosowe, obiad, tajska, bernika, kurczak, kulinarny pamietnik

zupa, curry, mleczko kokosowe, obiad, tajska, bernika, kurczak, kulinarny pamietnik

4 komentarze:

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger