czwartek, 8 sierpnia 2019

Leczo z fasolką szparagową

Letnie leczo, ale tym razem z fasolką szparagową w roli głównej. Jakie było? jak dla mnie rewelacyjne. Fasolkę uwielbiam, resztę warzywa także, połączone w jednym garnku z aromatyczną kiełbaską, pycha. U mnie było na obiad i na kolację bo nie mogłam się oprzeć.






















2 kiełbasy zwyczajne
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
1 papryka żółta
30 dkg fasolki szparagowej żółtej
1 cukinia mała
1 cebula
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
1/2 łyżeczki majeranku
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki papryki wędzonej
1/2 kg pomidorów
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
natka pietruszki
pieprz czerwony
olej rzepakowy


Wykonanie:

Fasolkę obieram i kroję na kawałki. Cebule kroję drobno i czosnek i przesmażam na oleju rzepakowym. Pomidory sparzam obieram ze skóry, kroję i dodaję do cebuli. Dodaję fasolkę, 250 ml wody i na wolnym ogniu gotuję 10 minut. Papryki kroję na paski, i dodaję do garnka i gotuję kolejne pięć minut. Na końcu dodaję pokrojoną cukinię, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, tymianek, majeranek. Kiełbasę kroję na kawałki, przesmażam na osobnej patelni. Dodaję do lecza i gotuję jeszcze pięć minut, nie dłużej bo cukinia ma być aldente. Podaję z natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz