Nalewka z czerwonych porzeczek
Nalewka z czerwonych porzeczek
Domowa nalewka porzeczkowa.
Nalewka z czerwonych porzeczek, to wyjątkowo smaczny trunek, ale też skuteczny środek wzmacniający organizm. Późną jesienią i zimą nalewka porzeczkowa jest prawdziwym skarbem naszej spiżarni, rozgrzeje, poprawi nastrój i pomoże na wiele dolegliwości. Zanim jednak będziecie mogli się przekonać, jak sprawdza się przepis na nalewkę, musicie uzbroić się w cierpliwość, bo nalewka z czerwonej porzeczki powinna dojrzewać pół roku. Mimo długiego czasu oczekiwania, warto ją zrobić.Polecam też galaretkę z arbuza i czerwonych porzeczek
Każdy miłośnik nalewek ma swoje własne, wypróbowane przepisy. My zazwyczaj przygotowujemy dwie wersje nalewki z czerwonych porzeczek - jedną na owocach, drugą ze świeżo wyciśniętego soku. Oba przepisy na porzeczkówkę znajdziecie poniżej. Żeby uzyskać nieco ciemniejszy kolor, można dodać kilka wydrylowanych wiśni.
Nalewka z czerwonych porzeczek, podobnie jak dobra wiśniówka, pomaga w stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego.
Nalewka z czerwonej porzeczki - na co pomaga
Porzeczkówka jest szczególnie polecana w stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego, ponieważ przyśpiesza regenerację organizmu. Ze świeżych liści czerwonej porzeczki przygotowuje się nalewkę na nadkwasotę. Nalewka z soku czerwonej porzeczki pomaga na zaburzenia trawienia, stosowana jest też jako środek wykrztuśny w nieżytach górnych dróg oddechowych i zapaleniu gardła. Czerwone porzeczki mają również działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe.Nalewka z czerwonych porzeczek – przepis
- 1 kg czerwonych porzeczek
- 500 ml spirytusu 95%
- 200 ml wody
- 500 g cukru białego lub trzcinowego
- opcjonalnie kilka - kilkanaście wiśni bez pestek
- 2-3 goździki
- 1 laska cynamonu - około 5 cm kawałek
Nalewka z czerwonych porzeczek – jak zrobić
Spirytus mieszamy z wodą. Czerwone porzeczki myjemy, oczyszczamy gałązek i wsypujemy do słoja. Dodajemy cynamon, goździki i ewentualnie kilkanaście wypestkowanych wiśni. Owoce zalewamy alkoholem, zakręcamy słój i odstawiamy w nasłonecznione miejsce na 6 do 8 tygodni. Po tym czasie zlewamy alkohol i odstawiamy w ciemne miejsce.Owoce zasypujemy cukrem, odstawimy na 10-14 dni i codziennie potrząsamy słojem, aby cukier całkowicie się rozpuścił. Powstały z owoców i cukru syrop zlewamy i dodajemy do alkoholu. Nalewkę z czerwonych porzeczek filtrujemy przez kilkukrotnie złożoną gazę lub filtry do kawy, rozlewamy do butelek i odstawiamy w ciemne miejsce na 6 miesięcy, chociaż moim zdaniem nalewka porzeczkowa najlepsza jest po roku leżakowania.
Pozostałe z nalewki owoce możemy wykorzystać jako dodatek do lodów, ciast lub deserów.
Nalewka porzeczkowa na soku z czerwonych porzeczek z cynamonem
Nalewka z soku z czerwonych porzeczek
Jeśli dysponujecie sokowirówką lub wyciskarką, możecie zrobić nalewkę z soku czerwonej porzeczki. Przepis na nalewkę z soku porzeczkowego jest bardzo podobny, do tego na owocach.Nalewka z soku czerwonych porzeczek – przepis
- 1 litr soku z czerwonych porzeczek
- 1 litr spirytusu 95%
- 750 ml wody
- 750 g cukru białego lub trzcinowego
- 100 g rodzynek
- 2-3 goździki
- 1 laska cynamonu - około 5 cm kawałek
Nalewka z soku czerwonych porzeczek - jak zrobić
Cukier rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystygnięcia. Do zimnego syropu cukrowego dodajemy wyciśnięty sok porzeczkowy, alkohol, rodzynki, cynamon i goździki. Mieszamy i odstawiamy na 6 miesięcy, po czym filtrujemy przez gazę lub filtry do kawy, rozlewamy do butelek i i odstawiamy w ciemne miejsce na minimum pół roku.Nalewka z czerwonych porzeczek
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych