Faszerowane tuńczykiem papryki

Papryka faszerowana i zapiekana w piekarniku, to świetny pomysł na pyszny obiad. Jeżeli mamy mało czasu możemy przygotować je dzień wcześniej a potem do piekarnika i obiad gotowy :)

Składniki:
- 4 duże czerwone papryki
- 100 g sera żółtego
- 1 puszka tuńczyka
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 100 g kuskusu
- 3 suszone pomidory
- szczypta soli, pieprzu i oregano
- 1 łyżeczka oliwy

Przygotowanie:
Paprykom obcinamy góry i wydrążamy. Kuskus zalewamy wrzątkiem (wrzątku tyle, by przykrył kaszę). Gdy woda wsiąknie mieszamy go z tuńczykiem, fasolą, pokrojonymi pomidorami i startym żółtym serem. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i oregano. Papryki smarujemy oliwą i wypełniamy przygotowanym farszem. Na spód brytfanki wlewamy pół szklanki wody i układamy papryki, które przykrywamy obciętymi kapeluszami. Całość pieczemy w 180 C przez około 45 minut.

 
 

Komentarze