poniedziałek, 5 sierpnia 2019

Sernik Pina Colada

Kolejny sernik na zimno tym razem połączenie kokosu i orzeźwiającego ananasa. Smaki słynnego koktajlu karaibskiego Pina Colada. Delikatna masa na bazie sera, mleka kokosowego i wiórków kokosowych pokryta zmiksowanym ananasem z galaretką cytrynową. Pyszny deser idealny na upalne letnie dni.

120 gram herbatników
100 gramów wiórków kokosowych 
3 galaretki o smaku cytrynowym
1 puszka mleka kokosowego ( 425 ml. )
1 puszka ananasa w zalewie kawałki ( 565 gram z zalewą)
40 gramów masła
50 ml. mleka
500 gramów sera na sernik z wiaderka
30/40 gramów cukru

Wiórki kokosowe i herbatniki zmielić ( osobno). 
Wiórki kokosowe podzielić na dwie części.
Dwie galaretki rozpuścić w 300 ml. wrzątku.
1 galaretkę rozpuścić w  400 ml. wrzątku .
Obie galaretki wystudzić.
Masło roztopić.
Zmielone herbatniki wymieszać z połową wiórków kokosowych, dodać roztopione masło i mleko. Dokładnie wymieszać, składniki powinny mieć konsystencję mokrego piasku.
Przekładamy do tortownicy o wymiarach wyrównujemy i dokładnie bardzo mocno  dociskamy. Przekładamy do lodówki.
Masa sernikowa
Mleko kokosowe wlać do miski i za pomocą miksera  krótko miksujemy, dodajemy 100 ml. syropu z zalewy ananasa, dodać cukier, drugą część wiórków kokosowych ponownie krótko zmiksować, następnie dodać ser miksujemy do połączenia się składników i na koniec dodajemy wystudzone lecz nie stężałe galaretki( 300 ml.) i ponownie miksujemy (niskie obroty) na jednolitą masę.
Gotową masę wylać na przygotowany wcześniej spód, ponownie wkładamy  do lodówki na ok. 
1 godzinę.
Ananasa  zmiksować wraz z wystudzoną galaretką ( 400ml), wylać równomiernie na przygotowaną i stężałą masę serową.
Przekładamy  ponownie do lodówki na kilka godzin a najlepiej na noc. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz