Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Życzenia świąteczne

 Z okazji nadchodzących świąt Wielkanocnych składam wszystkim życzenia zdrowych :) radosnych świąt :) oraz mokrego dyngusa :)  życzy autorka bloga

Tarta kawowa

Ostatnio w swojej kuchennej szafce wykryłam całe opakowanie kawy. Wielka radość mnie ogarnęła i jednocześnie śmiech, gdyż o niej całkowicie zapomniałam. Oprócz niepochamowanej chęci spróbowania, naszła mnie ochota na tarte właśnie o smaku kawowym. Ino myk zrobiłam kruche ciasto czekoladowe. Upiekłam. Krem w tym przypadku zrobiłam na bazie serka mascarpone. Wypiek okazał się wielkim przebojem w moim domu. Tarta kawowa oprócz prostoty i łatwości wykonania posiada wiele zalet. Jest pyszna, aromatyczna, smak kawy nie dominuje nad całym wypiekiem. To ciasto doskonale sprawdzi się na różnych przyjęciach. Tarta kawowa jest deserem wyjątkowym, który stanowi ukoronowanie każdego wieczoru. W moim przypadku tarta kawowa stała się tak popularna, że wielokrotnie przygotowywałam dla moich bliskich. Polecam!
Składniki:
ciasto
250 g mąki pszennej
200 g masła
100 g cukru pudru
30 g kakao
30 g mąki krupczatki
3 żółtka
krem kawowy
500 g serka mascarpone
250 g śmietany 30%
200 g cukru pudru
50 g kawy rozpuszczalnej
15 g śmietanfixu
dodatkowo
250 g drażetek
150 g płatków czekoladowych
Ciasto: Kakao i mąkę pszenną przesiewamy. Dodajemy cukier puder i mąkę krupczatkę. Mieszamy. Dodajemy żółtka i masło. Zagniatamy ciasto. Chłodzimy co najmniej dwie godziny. Zimne ciasto wałkujemy na wielkość formy do tarty. Formę do tarty wcześniej smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto układamy w formie. Dno ciasta kujemy widelcem. Na wierzchu układamy folie aluminiowa i groch. Tak przygotowane ciasto pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach. Następnie zdejmujemy folię i groch. Pieczemy kolejne 15 minut w 180 stopniach. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Krem kawowy: Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy kawę rozpuszczalną. Miksujemy.
Krem kawowy wykładamy na zimnym cieście. Chłodzimy w lodówce przez dwie godziny. Ozdabiamy płatkami czekoladowymi i drażetkami.
tarta, tarta z kremem, tarta kawowa
tarta, tarta z kremem, tarta kawowa
tart, tarta z kremem, tarta kawowa
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj