Błyskawiczna papryka na zimę (bez pasteryzacji)

Błyskawiczna, bo jej przygotowanie trwa nie dłużej niż 45 minut. Ma też tę zaletę, że można regulować jej miękkość. Krócej gotować jeśli ktoś lubi jędrną a dłużej aby uzyskać miękką. No i najważniejsze: nie trzeba jej pasteryzować.

Potrzebujemy na 10 słoiczków po 0,5 litra:
3kg oczyszczonej papryki:
3,5 litra wody
0,5 szkl octu
0,5 szkl cukru
koper (same baldachy)
1 główka czosnku
pieprz ziarnisty
gorczyca
ziele angielskie
listek laurowy - po 1 na słoik
pieprz ziarnisty
oliwa

Wykonanie:
 Paprykę oczyściłam z pestek, umyłam i zostawiłam do obeschnięcia.
 Do dużego garnka wlałam 3,5 litra wody, włożyłam przyprawy, koper i czosnek. Wsypałam cukier, sól i wlałam ocet . Gotowałam kilka minut a następnie włożyłam pokrojoną w ćwiartki paprykę.Gotowałam 25 minut.
Wymyłam i wyparzyłam 10 słoiczków ( po 500ml). Nakładałam paprykę i przyprawy,zalałam wrzącą zalewą, dokładnie zakręciłam i wystudziłam odwrócone do góry dnem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Co w garnkach piszczy... , Blogger