Sałatka tabbouleh z komosą ryżową

by dietolog
Tabbouleh to tradycyjna, kolorowa, lekko kwaśna libańska sałatka z dodatkiem kuskusu lub bulguru z dużą ilością natki pietruszki i świeżych warzyw. W mojej wersji przygotowałam ją z kolorową komosą ryżową. 

Lekka, świeża, orzeźwiająca, idealna do grilla! Taka jest sałatka tabbouleh. U mnie w wersji z trójkolorową komosą ryżową, ale niemal każda kasza o niedominującym smaku będzie w niej odpowiednia – kasza pęczak, kuskus czy bulgur fenomenalnie się sprawdzą. Robię ją od czasu do czasu i niezmiennie wzbudza zachwyt gości. Szczególnie polecam komosę ryżową osobom z cukrzycą i insulinoopornością. Quinoa ma potencjalnie niższy indeks glikemiczny niż większość popularnych kasz, a bogactwo warzyw w sałatce to genialne źródło witamin i błonnika, który zapewnia sytość i lepsze wyrównanie metaboliczne.

sałatka tabbouleh

Składniki na 5-6 porcji (ok. 1kg sałatki):

100g komosy ryżowej (u mnie w 3 kolorach – biała, czerwona i czarna)
4 duże pomidory (tym razem śliwkowe)
1 ogórek gruntowy
1/2 dużej lub jedna mała czerwona cebula
pęczek natki pietruszki
1/2 czerwonej papryki
50ml oliwy
sok z 1/2 cytryny
sól i pieprz do smaku

Komosę ryżową ugotować w podwójnej ilości lekko osolonej wody (zgodnie z instrukcją przygotowania). Kiedy komosa wchłonie całą wodę, zestawić ją z ognia i ostudzić (można wykorzystać też kaszę czy komosę, która na przykład została z obiadu).

Pomidory pokroić w ćwiartki, usunąć wodniste gniazda nasienne i miąższ pokroić najpierw w paski, a następnie w drobną kostkę. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Paprykę i obranego ze skórki ogórka pokroić w kostkę podobną wielkością jak kosteczki pomidorów. Natkę pietruszki opłukać i drobniutko posiekać. Wszystkie warzywa wymieszać w misce z zimną komosą ryżową.

Do małego słoika wlać oliwę i sok z cytryny, dodać szczyptę soli i odrobinę świeżo mielonego pieprzu, zakręcić i energicznie wymieszać. Sos przelać do sałatki i dokładnie wymieszać.

tabbouleh

100g sałatki z podanych powyżej składników to ok. 90 kcal,
węglowodany 8g; białko: 2g; tłuszcz: 5g

Informacje dla diabetyków: w 100g sałatki tabbouleh znajduje się 0,8 WW i 0,5 WBT

SMACZNEGO!

You may also like

4 komentarze

Delektujemy 9 sierpnia, 2019 - 8:28 am

Szybkie i proste danie! Dzięki za kolejne inspiracje! ; )

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 9 sierpnia, 2019 - 10:15 am

Takie są najlepsze 🙂 Dzięki!

Odpowiedz
EksperciEnergetyczni 12 sierpnia, 2019 - 9:24 am

Szybkie do zrobienia i pyszne danie 😉 bardzo smakowało

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 12 sierpnia, 2019 - 9:49 am

Yay, Baaardzo się cieszę 🙂

Odpowiedz

Zostaw komentarz