sobota, 3 sierpnia 2019

Grillowany lin pachnący koperkiem i tymiankiem


Delikatna ryba grillowana z dużą ilością świeżego koperku, wyrazistego, aromatycznego czosnku i pachnącego tymianku to świetna propozycja dla fanów rybki z rusztu. Grillowany lin to znakomity pomysł na lekkie danie obiadowe z dużą ilością wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega 3.

Składniki:

2 świeże wypatroszone liny
6 ząbków czosnku
1 pęczek koperku
1/2 pęczka tymianku
4 łyżki soku z cytryny
6 łyżek oleju
przyprawa do ryb
sól
pieprz

Wykonanie:

1. Marynata:
Koperek i tymianek drobno posiekać, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, olej, dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.

2. Ryby umyć, delikatnie naciąć, oprószyć od wewnątrz i z zewnątrz przyprawą do ryb. Następnie brzuszki wypełnić marynatą, i całość posmarować marynatą. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.

3. Każdą rybę ścisnąć rusztem do ryby i grillować z każdej strony po kilka minut aż mięso ryby będzie upieczone.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz