niedziela, 4 sierpnia 2019

Sernik mojito czyli limonkowo-miętowe orzeźwienie


Ciasto o smaku drinka mojito, na bazie kremowej, aksamitnej masy serowej, nasączonego rumem biszkoptu, orzeźwiającego soku z limonek i niezwykle pachnącej mięty. Całość świetnie komponuje się w chłodzący deser, który umili spotkanie przy małej czarnej w gorący, letni dzień.

Składniki:

Biszkopt:
3 jajka
55g mąki pszennej
40g cukru
3 łyżeczki cukru wanilinowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki soku z limonki
otarta skórka z 1 limonki
szczypta soli

Masa serowa:
1kg twarogu sernikowego z mascarpone Président
200ml śmietany 36%
150g cukru
3 łyżki cukru wanilinowego
160ml wody
6 łyżeczek żelatyny
80ml soku z limonki
skórka otarta z 2 limonek
około 20 sztuk listków mięty

Poncz:
70ml ciepłej, przegotowanej wody
1 łyżka cukru brązowego
sok z połowy limonki
40ml białego rumu  (w wersji dla dzieci pominąć składnik)

Galaretka limonkowa z miętą:
350ml wody
4 łyżki cukru
70ml soku z limonki
otarta skórka z 2 limonek
5 łyżeczek żelatyny
50ml syropu miętowego
20 sztuk listków mięty

Dodatkowo:
bita śmietana
listki mięty
plasterki mięty

Wykonanie:

1. Biszkopt:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukry, dalej ubijając na sztywno dodać żółtka, sok i skórkę z limonki oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wlać do tortownicy o średnicy 23 cm i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-18 minut. Po tym czasie pozostawić do wystudzenia.

2. Poncz:
Ciepłą wodę wymieszać z cukrem, sokiem z limonki i pozostawić do wystudzenia.

3. Masa serowa:
Śmietanę ubić na sztywno, żelatynę zalać 3 łyżkami wody i pozostawić do napęcznienia. Następnie pozostałą ilość wody wlać do rondelka, dodać cukry, sok i skórkę z limonki, całość wymieszać, zagotować i pozostawić do wystudzenia. Po tym czasie przelać do miski, dodać twaróg sernikowy i zmiksować mikserem do postaci jednolitej masy . Na samym końcu dodać ubitą na sztywno śmietanę, drobno posiekane listki mięty i ponownie delikatnie wymieszać szpatułką.

4. Galaretka limonkowa z miętą:
Żelatynę zalać 3 łyżkami wody i pozostawić do napęcznienia. Następnie pozostałą ilość wody wlać do rondelka, dodać cukier, sok i skórkę z limonki, całość wymieszać, zagotować i pozostawić do wystudzenia. Po tym czasie dodać syrop miętowy, drobno posiekane listki mięty i pozostawić do lekkiego stężenia.

5. Składanie ciasta:
Na dnie tortownicy o średnicy 23 cm ułożyć biszkopt, nasączyć ponczem, wylać masę serową i wstawić do lodówki na około 30-40 minut. Po tym czasie wylać galaretkę limonkową z miętą i ponownie wstawić do lodówki na około 2-3 godziny. Gotowy serniczek udekorować bitą śmietaną, listkami mięty i plastrami limonki.

                
                


Twaróg Sernikowy z Mascarpone Président to unikalny na rynku produkt, który łączy najlepszej jakości twaróg wraz z włoskim serkiem mascarpone.


Serek Mascarpone pochodzi z Włoch i jest najbardziej popularnym składnikiem wielu ciast i deserów. Przyrządza się go ze śmietanki, dzięki czemu ma lekko słodkawy smak. Twaróg sernikowy z Mascarpone Président to unikalne połączenie śmietankowego serka Mascarpone i twarogu. Dodatek serka Mascarpone dodaje mu większą delikatność, a przygotowanie masy sernikowej staje się bardzo proste i szybkie. Dzięki odpowiedniej kompozycji twarogu i Mascarpone, nie ma konieczności dodawania tłuszczu do masy sernikowej, a upieczony sernik jest zarówno kremowy, jak i lekko wilgotny. Twaróg sernikowy z Mascarpone Président to doskonała propozycja dla tych, którzy szukają kulinarnych inspiracji do przygotowania domowych słodkości. Jest idealny do deserów jak i serników, na zimno lub na ciepło. Jedno opakowanie to dokładnie wymierzona porcja, z której możemy upiec pyszny, domowy sernik.

                   


Produkty President / Przepisy / Historię marki President / Inspiracje

Znajdziesz na:

5 komentarzy:

  1. Dzień dobry, czy zamiast śmietany 36% mogę dodać więcej serka mascarpone lub zastąpić go gęstym jogurtem naturalnym? Z góry dziękuję za radę, uwielbiam Pani wypieki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa :) Ja osobiście nie dodawałabym więcej mascarpone, ale gęsty jogurt naturalny śmiało można dać :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. Czy sernik najlepiej przygotować na świeżo czy może być dzień wcześniej? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Jest to najlepszy twaróg do serników i tylko. Już nie jedne ciasto było boskie!

    OdpowiedzUsuń