Pierogi z borówkami

Pierogi z borówkami leśnymi lub jak kto woli z jagodami to danie, które nieodzownie kojarzy mi się z latem 🙂 Przepis jest klasyczny, prosty i bez udziwnień. Uważam, że taka wersja pierogów jest tak pyszna, że nie powinno się jej zmieniać. Do farszu dodaję tylko cukier, gotowe pierogi podaję polane roztopionym masłem, śmietaną i odrobiną cukru. Pyszny smak lata z dzieciństwa!

Pierogi z borówkami

Pierogi z borówkami

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 125 ml gorącej wody
  • około 20 g masła
  • sól
  • około 200 g borówek leśnych
  • dwie łyżki cukru

Dodatkowo:

  • śmietana 18%
  • roztopione masło
  • cukier

Borówki przebieramy, usuwając listki i ogonki. Zasypujemy cukrem i delikatnie mieszamy.

Na początku przesiewamy mąkę, dodajemy sól. Masło roztapiamy. Następnie do mąki dodajemy jajka i masło. Później powoli dolewamy wodę i mieszamy ciasto. Następnie zaczynamy je wyrabiać. Blat podsypujemy mąką i zagniatamy gładkie ciasto przez około 6-8 minut. Następnie przykrywamy je ściereczką i zostawiamy na 5-10 minut, aby odpoczęło. 

Ciasto najlepiej podzielić na dwie połówki. Jedną pozostawiamy pod ściereczką, a drugą cienko rozwałkowujemy, w razie potrzeby podsypując odrobiną mąki.

Później szklanką wycinamy kółka i nakładamy mniej więcej po łyżeczce farszu. Boki ciasta dokładnie sklejamy.

Gotujemy w dużej ilości osolonej wody, najlepiej partiami (20 pierogów). Wrzucamy je na wrzącą wodę i gotujemy około 2-3 minut od momentu wypłynięcia (czas zależy od grubości ciasta). Wyjmujemy łyżką cedzakową i wrzucamy następną partię jak tylko woda zacznie wrzeć.

Na koniec polewamy je roztopionym masłem, kwaśną śmietaną i lekko posypujemy cukrem.

Smacznego 😉

Pierogi z borówkami

Pierogi z borówkami

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.