sobota, 3 sierpnia 2019

Gulasz cielęcy z warzywami


Delikatne mięso w warzywnej oprawie.










Składniki: 


500 g łopatki cielęcej
1 łyżka oleju
1 łyżka mąki pszennej
500 ml wrzątku
1 liść laurowy
2 marchewki
2 pietruszki
1 seler
1 por
2 ząbki czosnku
sól, pieprz



Przygotowanie: 




Mięso kroimy w dużą kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu, zrumieniamy, oprószamy mąką, mieszamy z wrzątkiem oraz liściem laurowym. Dusimy na wolnym ogniu przez 60 min.

Warzywa ścieramy na tarce do jarzyn, por siekamy, przysmażamy z rozgniecionym czosnkiem, dodajemy do mięsa, dusimy około 60 min.

Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz