Ribollita toskańska zupa

 

Tę toskańską zupę przygotowuje się głownie z warzyw dostępnych jesienią. Ma ona wiele wersji Ja dokonałam pewnej zmiany a mianowicie dodałam mięso. W oryginalnym przepisie go nie ma. Niezwykle aromatyczna i bardzo smaczna. Podajemy z pieczywem najlepiej przygotowanym na zakwasie.

Składniki

  • 500 g chudego mięsa wieprzowego
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 2 selery
  • 1 cukinia lub 2-3 ziemniaki
  • 1 liść laurowy
  • łyżka suszonego rozmarynu
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1/2 białej kapusty, mała główka
  • 1 puszka białej fasoli
  • sól , pieprz
  • kilka łyżek oleju
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego

W garnku zagotować około 2 l wody. Mięso pokroić w kostkę włożyć do garnka z wodą. Cebulę, czosnek posiekać , zeszklić na oleju, dodać do mięsa. Pozostałe warzywa pokroić w   kostkę, kapustę poszatkować dodać do  zupy. Włożyć liść laurowy i gotować do miękkości mięsa. Pod koniec włożyć pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i fasolkę bez zalewy. Doprawić rozmarynem , solą i pieprzem. Podawać ze świeżym pieczywem. Gotowe.

Smacznego:)

zupa na czerwonej kapuście

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *