czwartek, 1 sierpnia 2019

Stromboli z trzema serami i wędzonym kurczakiem

Pizzę możemy podać w różnorodnych formach. U mnie zagościła w formie zaplecionego warkocza z ciekawym farszem. Przyznam było bardzo serowo. Wszystkie składniki pasowały do siebie idealnie. Polecam jako ciepłą kolację lub danie na domowe imprezy.




Ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki soli
3 łyżki oleju
¾ szklanki letniej wody
20 g świeżych drożdży
Farsz:
1 czerwona cebula
1 szklanka startego żółtego sera
2 plastry sera feta
50 g sera camembert z ziołami
150 g wędzonego fileta z kurczaka
10 zielonych oliwek
10 pieczarek
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem
3 łyżki keczupu
Farsz:
Cebulę, wędzony filet, ser feta i camembert  kroimy w kosteczkę. Pieczarki oraz zielone oliwki kroimy w plastry. Żółty ser ścieramy na tarce o średnich oczkach.  Wszystkie składniki na farsz mieszamy ze sobą. Doprawiamy oregano i suszonymi pomidorami. Na końcu dodajemy keczup i ponownie mieszamy. Farsz dzielimy na dwie porcje.
Ciasto:
Do miski przesiewamy mąkę. Dosypujemy sól i cukier, wlewamy olej. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, wlewamy do mąki. Ciasto wyrabiamy na gładkie i elastyczne. Formujemy kulę i odstawiamy do wyrośnięcia na 30-40 minut. Po tym czasie na blacie oprószonym mąką rozwałkowujemy duży prostokąt. Dzielimy go na dwa mniejsze (około 50*20 cm). Na każdym prostokącie rozkładamy na środku przygotowany farsz. Na brzegach ciasta nacinamy paski i zakładamy je do góry na farsz. Musi nam powstać coś na kształt warkocza. Gotowe stromboli przekładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez 20-25 minut w 210*C. Obserwujemy naszą pizzę aby zbyt mocno się nie spiekła. Każdy piekarnik piecze inaczej. Podajemy z sosem czosnkowym.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz