Zupa serowo-pieczarkowa z mięsem mielonym

Aż wstyd się przyznać, ale to moja pierwsza zupa na blogu 🙈😄. Ale lepiej późno niż wcale. Pierwszy raz robiłam i jadłam takiego typu zupę. Ale jak najbardziej jestem na tak, jest super sycąca 😊 i ma specyficzny fajny smaczek. I co najważniejsze: szybko się ją robi i jest bardzo prosta w wykonaniu. 


Składniki: porcja dla 3-4 osób
  • 1 por 
  • 1 cebula
  • 25 dag pieczarek ok. 8 średnich sztuk
  • 35 dag mięsa mielonego
  • 20 dag sera topionego u mnie Salami Serenada z czosnkiem i ziołami
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie
  • 3 łyżki oleju
  • 3 kromki chleba
  • masło
  1. Por kroimy w pół talarki, cebulę w kostkę. W garnku na 2 łyżkach oleju szklimy cebulę oraz pora, następnie wrzucamy mięso mielone i smażymy ok 10 min na średniej mocy palnika. 
  2. Pieczarki myjemy, kroimy w pół plasterki i smażymy na patelni na łyżce oleju do czasu aż odparuje woda. 
  3. Pieczarki przekładamy do garnka z mięsem, zostawiamy sobie kilka plasterków i nadal jest podsmażamy, aby potem posypać nimi zupę na talerzu. 
  4. Mięso oraz warzywa zalewamy 1 litrem wody i od momentu zagotowania gotujemy jeszcze 10 min. 
  5. Chleb smarujemy masłem i posypujemy ziołami prowansalskimi, a następnie kroimy w kostkę i podsmażamy na suchej patelni na małej mocy palnika. 
  6. Do zupy wrzucamy podzielony na mniejsze części serek i mieszamy do momentu rozpuszczenia. Zupę doprawiamy solą, pieprzem i pieprzem ziołowym i podajemy z pozostawionymi pieczarkami oraz grzankami. Smacznego 😊

Komentarze

  1. Bardzo smaczna zupa, wszyscy się nią zajadali. Równie pyszna jak zupa cebulowa która gotowałam ostatnio.
    Pozdrawiam
    Renia

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Koniecznie skomentuj i daj znać, że jesteś :)