X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneWieprzowina

Karkówka pieczona z papryką. Przepis krok po kroku.

Karkówka pieczona z papryką. Przepis krok po kroku.

Dzisiaj mam dla Was pomysł na soczysty kawał mięsa z pieca. Karkówka pieczona z papryką to danie, które zawsze wychodzi idealnie i starczy dla kilku wygłodniałych osób. Jeśli po obiedzie zostanie jeszcze kawałek, można go pokroić w plasterki i kłaść jak wędlinę na pieczywo.

Składniki:

  • 1,2 kg karkówki wieprzowej
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju roślinnego np. rzepakowego
  • 3 papryki, ja użyłem kolorowych dla lepszego efektu wizualnego, ale śmiało możesz użyć jednego koloru)
  • 2 duże cebule
  • sól, czarny pieprz
  • Jako dodatek sos do karkówki i żeberek, ja chętnie sięgam po ten od Roleskiego

Przygotowanie:

Krok 1:

Po pierwsze karkówkę natrzyj przyprawami: suszonym majerankiem, papryką w proszku, utartym czosnkiem, olejem roślinnym, oraz solą i czarnym pieprzem.

Krok 2:

Po drugie mięso ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie paprykę i cebulę pokrój w grube „pióra”, przełóż do miski. Karkówkę zapiekaj najpierw 40 minut w 180°C z funkcją termoobiegu. Następnie zmniejsz temperaturę do 150°C, obłóż mięso papryką i cebulą. Dopraw warzywa solą i pieprzem. Zapiekaj jeszcze 70 minut z funkcją termoobiegu.

Krok 3:

Upieczoną karkówkę, po wyjęciu z piekarnika odstaw na 15 minut aby mięso „odpoczęło”. Na koniec karkówkę pokrój w plastry, podawaj z pieczonymi warzywami, kaszą i sosem do karkówki i żeberek.

Pieczeń na rodzinny obiad

Zestaw warzyw możecie wymienić na Wasze ulubione. Mogą być to cukinie z bakłażanami, pieczarki z czerwoną cebulą lub warzywa korzeniowe (seler, marchew, pietruszka). Jako dodatek wybitnie pasuje kasza, ale kremowe puree ziemniaczane lub frytki z batatów również świetnie się sprawdzą.

W mięso proponuje zaopatrzyć się u sprawdzonego dostawcy, nie ma nic gorszego niż fajny przepis spaprany z powodu kiepskiej jakości promocyjnego mięsa z hipermarketu. Ja mięso od lat kupuję na bazarku u pana Romana, ma on swoją małą ubojnie i sklep mięsny. Dzięki temu unikam nieprzyjemnych niespodzianek pod tytułem „mięso twarde jak podeszwa”.

Karkówka pieczona z papryką poleca się na rodzinny obiad. W razie pytań lub wątpliwości jestem do dyspozycji, piszcie komentarze na wszystkie niezwłocznie odpowiem.

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook i Instagram

Po więcej przepisów na dania główne zapraszam >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również