Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Życzenia świąteczne

 Z okazji nadchodzących świąt Wielkanocnych składam wszystkim życzenia zdrowych :) radosnych świąt :) oraz mokrego dyngusa :)  życzy autorka bloga

Miód Rzepakowy - cykl "Polskie miody"

Miód rzepakowy jest jednym z najbardziej popularnych miodów w Polsce.  Jego popularność wynika głównie z tego, iż jest bardzo łatwo dostępny do pozyskania. Z rzepaku przecież nie tylko otrzymujemy miód, ale również olej. Miód rzepakowy jest doskonały nie tylko na kanapki, ale również w cukiernictwie.
Czy charakteryzuje się miód rzepakowy? Miód rzepakowy charakteryzuje się swoją jasną, wręcz kremową konsystencją oraz bardzo słodkim, wręcz mdłym smakiem. Ma bardzo słaby zapach.
Jak szybko miód rzepakowy ulega krystalizacji? Miód rzepakowy jest miodem wiosennym, jednym z pierwszych. Pojawia się już pod koniec kwietnia, ale najczęściej w maju. Ulega bardzo szybkiej krystalizacji do trzech miesięcy od zebrania. Miód rzepakowy jest bardzo jasny przed krystalizacją, natomiast kremowy po krystalizacji. W konsystencji przypomina nieco smalec. 
Jakie składniki zawiera w sobie miód rzepakowy? Jest to miód, który zawiera dużo składników odżywczych. Głównie: magnez, fosfor, potas, żelazo oraz bor. Ze względu na dużą ilość glukozy, a małą wody szybko się krystalizuje. 
Na co pomaga miód rzepakowy? Miód rzepakowy pomaga na :
1. przemęczenie,
2. osłabienie,
3. choroby układu krwionośnego,
4. dróg żółciowych i wątroby,
5. przeziębienie,
6. wspomaga odporność,
7. przy stresie,
8. wspomaga przemianę materii,
9. zgagę.
Jak jest łatwo dostępny? Jest to miód, który dosyć łatwo dostać i kupić. Nie jest drogi. 
miód, miód rzepakowy, rzepak, rodzaje miodu

Źródło: poradnikzrowie.pl, gpbartnik.pl,wcinajmiód.pl,

Komentarze

Popularne posty

Drukuj