Bułeczki drożdżowe na mleku kozim

 

 

Zapraszam do wypróbowania mojego przepisu na bułeczki drożdżowe na mleku kozim – bardzo smaczne, mięciutkie, rozpływające się w ustach.

Moi domownicy nie przepadający za tym mlekiem twierdzili, że go nie czuja a ciasto pyszny, ja z kolei fanka tego mleka lekko wyczuwam jego smak w wypieku, ale dla mnie to plus.

 

 

PRZEPIS NA BUŁECZKI DROŻDŻOWE NA MLEKU KOZIM

Składniki na bułeczki drożdżowe na mleku kozim:

600g mąki pszennej

175g oleju kokosowego (lub masła)

2 jajka

0,5 szkl cukru trzcinowego

1 aromat waniliowy

5 dag drożdży świeżych

150 ml ciepłego mleka koziego

szczypta soli

słoik ulubionego dżemu

różowy lukier – przepis

 

 

Jak zrobić bułeczki drożdżowe na mleku kozim:

W ciepłym mleku z łyżką cukru rozkruszamy drożdże, mieszamy.

Zaczyn zostawiamy do wyrośnięcia.

Jajka wbijamy do miski i ubijamy z cukrem aż będą puszyste.

Do jajek dodajemy mąkę, sól, zaczyn, olej, wszystkie pozostałe składniki.

Mieszamy wszystko i wyrabiamy ciasto ręcznie lub w robocie kuchennym z hakiem.

Miskę z ciastem przykrywamy talerzem lub ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia.

Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyrabiamy je jeszcze minutkę.

Ciasto dzielimy na 12 części, każdą lekko rozpłaszczamy, kładziemy na niej łyżeczkę dżemu, zlepiamy brzegi – układamy w małych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Przykrywamy ściereczką, zostawiamy na 30 min do wyrośnięcia.

Pieczemy ok 30min w 180st.

Zimne bułeczki lukrujemy.

 

 

Bułeczki drożdżowe na mleku kozim