poniedziałek, 29 lipca 2019

Sernik kryształowa kopuła


Sernik bez pieczenia z kolorowymi galaretkami to świetna propozycja letniego, schłodzonego deseru, który nie tylko świetnie smakuje, ale również zjawiskowo wygląda. Z pewnością będzie słodkim hitem każdej imprezy z udziałem najmłodszych oraz świetnym dodatkiem do małej czarnej dla dorosłych.

Składniki:

6 łyżeczek żelatyny
100ml  mleka
6 łyżek cukru pudru
3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 galaretka truskawkowa (czerwona)
1 galaretka cytrynowa (żółta)
1 galaretka agrestowa (zielona)
1 galaretka wieloowocowa (niebieska)
1 galaretka jagodowa (fioletowa)
280g biszkoptów z galaretką truskawkową oblanych czekoladą

Wierzch:
300g śmietany 36%
1 śmietan fix
2 łyżki cukru pudru
różowa posypka

Wykonanie:

1. Okrągłe naczynie (np. miseczka) o średnicy 23 cm i pojemności 2l wyłożyć dokładnie folią spożywczą.

2. Każdą z galaretek rozpuścić w osobnym naczyniu w 230 ml wrzątku i pozostawić do ostudzenia. Następnie wstawić do lodówki aby stężały. Po tym czasie galaretki pokroić w małą kostkę.

3. W połowie ilości mleka namoczyć żelatynę, następnie dodać resztę mleka i podgrzać aż do rozpuszczenia żelatyny (nie gotować), dokładnie wymieszać.

4. Biały ser zmiksować z cukrem pudrem, dodać ekstrakt waniliowy, rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę, całość dokładnie wymieszać. Masę serową podzielić na 5 części wlewając każdą do osobnej miseczki, następnie dodać do każdej pokrojoną galaretkę i delikatnie wymieszać.

5. Sernik składać kolejnymi warstwami: masa serowa z galaretką czerwoną, żółtą, zieloną, niebieską, fioletową, a na końcu ułożyć biszkopty z galaretką, przycisnąć czymś cięższym i wstawić do lodówki na około 50-60 minut.

6. Śmietanę z cukrem i śmietan-fixem ubić na sztywno.

7. Sernikową kopułę wyjąć z miseczki, obsmarować bitą śmietaną, wykonać małe rozetki z bitej śmietany i posypać różową posypką.




Serek Mascarpone pochodzi z Włoch i jest najbardziej popularnym składnikiem wielu ciast i deserów. Przyrządza się go ze śmietanki, dzięki czemu ma lekko słodkawy smak. Twaróg sernikowy z Mascarpone Président to unikalne połączenie śmietankowego serka Mascarpone i twarogu. Dodatek serka Mascarpone dodaje mu większą delikatność, a przygotowanie masy sernikowej staje się bardzo proste i szybkie. Dzięki odpowiedniej kompozycji twarogu i Mascarpone, nie ma konieczności dodawania tłuszczu do masy sernikowej, a upieczony sernik jest zarówno kremowy, jak i lekko wilgotny. 
Twaróg sernikowy z Mascarpone Président to doskonała propozycja dla tych, którzy szukają kulinarnych inspiracji do przygotowania domowych słodkości. Jest idealny do deserów jak i serników, na zimno lub na ciepło. Jedno opakowanie to dokładnie wymierzona porcja, z której możemy upiec pyszny, domowy sernik.

Produkty Président

Dobry smak niejedno ma imię. Przyjrzyj się uważniej każdemu z nich.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz