Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Życzenia świąteczne

 Z okazji nadchodzących świąt Wielkanocnych składam wszystkim życzenia zdrowych :) radosnych świąt :) oraz mokrego dyngusa :)  życzy autorka bloga

Domowy kisiel wiśniowy

Czym by było dzieciństwo bez domowego kisielu? Na pewno nie takim smacznym. Jest to deser doskonały zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ja zazwyczaj przygotowuje taki domowy kisiel na ciepło. Ale tu macie dowolność. Obie wersje są pyszne i smaczne. Domowy kisiel wiśniowy to jeden z tych deserów, który przygotowuje o każdej porze roku. Jest równie dobry na ciepło w zimę, jak i na zimno w lato. Niewątpliwym atutem jest to, iż przygotowuje się go bardzo szybko, a wszystkie składniki są łatwo dostępne. Domowy kisiel wiśniowy jest to ten smak, który szczególnie zapamiętałam z dzieciństwa. Wiśnie w tym deserze odgrywają kluczową rolę. Nadają charakter oraz smak. Nikt nie oprze się temu deserowi. Polecam!
Składniki:
400 ml soku wiśniowego
80 g cukru
80 ml wody
30 g mąki ziemniaczanej
Sok wiśniowy wraz z cukrem zagotowujemy. W zimnej wodzie rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną. Do gotującego się soku z cukrem dodajemy mieszankę. Mieszamy do momentu zgęstnienia masy. Ciepły kisiel przelewamy do pucharków. Studzimy. Dowolnie dekorujemy.
kisiel, domowy kisiel, kisiel wiśniowy
kisiel, domowy kisiel, kisiel wiśniowy
Smacznego!
Źródło: "Kuchenny kredens", s. 124



Komentarze

Popularne posty

Drukuj