Pyszne ogórki w zalewie octowej, które robią furorę u mnie na wsi

Okres wakacyjny sprzyja wszystkim chomikom. Można śmiało gromadzić zapasy zimowe ze świeżych, pysznych warzyw z naszej działki.
Jednym z moich ulubionych przetworów jakie są robione w rodzinnym domu są od niedawna malutkie ogórki w zalewie octowej. Są świetne! Spróbujcie! 

Pyszne ogórki w zalewie octowej
  • 4-5 kg małych ogóreczków
  • 6 cebul
  • 6-7 papryk - czerwona, zielona i żółta
Solanka 
  • 9 szklanek wody 
  • 1 szklanka soli 
Ogórki należy zalać solanką na 2 godziny. 

Zalewa octowa
  • 4 szklanki wody
  • 4 szklanki cukru
  • 2 szklanki octu 10%
Składniki na zalewę zagotować

Paprykę kroimy w paski, cebulę kroimy w talarki. Następnie odcedzamy ogórki z solanki, dodajemy do nich paprykę oraz cebulę. Wkładamy do słoików i zalewamy zalewą.
Słoiki gotujemy 4 min.



Smacznego,
Ann :)

20 komentarzy:

  1. Ocet ilu procentowy?

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

      Usuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy cukru nie jest zaduzo ,zamierzam je zrobić ale nie lubię zbyt słodkich

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. uważam, że ta iość cukru jest idealna, ale są różne smaki i różne gusta! :)

      Usuń
    2. Zrobiłam są pyszne

      Usuń
  5. ja też zrobiłam i są świetne! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  7. Po prostu pyszne,wszyscy się zajadają

    OdpowiedzUsuń
  8. Zalewa ma być gorąca czy zimna?

    OdpowiedzUsuń
  9. Zalać gorącą zalewą czy zimną?

    OdpowiedzUsuń
  10. Sprawdzone i dobre polecam

    OdpowiedzUsuń
  11. A po vo je zalewa się na 2 godziny solanką.Nie można umyć i ułożyć odrazu z pozostałymi składnikami do słoików.

    OdpowiedzUsuń
  12. Jak mi zostanie zalewy to mogę ja przechowac w lodówce?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Kuchnia moimi oczami , Blogger