Śródziemnomorskie warzywa pieczone w piekarniku


Dzisiaj pyszna propozycja na pieczone warzywa. Upieczone  bakłażany, pomidory, cukinie i papryki, polane sosem na bazie oliwy, stanowią świetny dodatek np do grillowanych mięs.
Można warzywa przygotować na grillu. Mnie zależało jednak na tym aby warzywa przygotować wcześniej, wersja z piekarnikiem wydała m się wygodniejsza.  Długość pieczenia zależy od warzyw, grubości plastrów. Najlepiej co jakiś czas do piekarnika zaglądać i sprawdzać  czy już są gotowe.
Tak przygotowane warzywa będą również smakować z dobrym białym pieczywem. Bardzo polecam, szczególnie na ciepłe, letnie dni.


Śródziemnomorskie warzywa pieczone w piekarniku - przepis

składniki

 warzywa :

  • 1 bakłażan
  • 2 niewielkie cukinie
  • 3 czerwone podłużne papryki
  • 300 g pomidorków koktajlowych


  • oliwa
  • sól, pieprz

sos

  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól morska
  • pieprz

przygotowanie

Umyć i osuszyć warzywa. Bakłażan pokroić w podłużne plastry grubości ok  0,5 - 0,8 cm.  Cukinię pokroić wzdłuż w bardzo cienkie paski - użyłam obieraczki do warzyw.  Z papryk wyciąć gniazda, przekroić wzdłuż na  na cztery części, a następnie każdą przekroić na pół. Bakłażany ułożyć na blaszce odpowiedniej wielkości, wyłożonej folią aluminiową. Posmarować oliwą, odwrócić na drugą stronę i ponownie posmarować oliwą. Lekko posolić. Papryki włożyć do miseczki polać oliwą, posolić i popieprzyć, wymieszać ręką tak, aby papryka była pokryta oliwą. Podobnie postąpić z pomidorkami i paskami cukinii.  Paprykę i pomidorki przełożyć na blaszki do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 200 st C. Wstawić blaszki z pomidorami, bakłażanem i papryką do piekarnika. Piec tak długo aż warzywa będą upieczone i miękkie. W trakcie pieczenia przewrócić bakłażany na drugą stronę i jeżeli to konieczne, podlać oliwą. Pomidory powinny być upieczone po ok 15 minutach, upieczenie papryki i bakłażana zajmie nieco dłużej - ok 30 minut. W międzyczasie rozgrzać patelnię grillową i obsmażyć na niej partiami paski cukinii.  Warzywa wystudzić.  ułożyć na dużym talerzu.  Umieścić w słoiku wszystkie składniki sosu, zakręcić i dobrze wymieszać wstrząsając. Tak przygotowanym sosem polać warzywa. Smaczngo!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary