Sałatka z szynką i serem

Dawno nie robiłam żadnej sałatki typu ,,na imprezę"😧, ale ciągle chodziła mi po głowie. Stwierdziła, że nie ma co odkładać. Jak nie teraz to kiedy?!😜 I tak samo jest w życiu, ciągle coś mamy na głowie, ale odkładamy to na potem. I ta kupka spraw ,,na potem" piętrzy się, jesteśmy coraz nieszczęśliwsi, nie spełniamy się. Powiedz w końcu STOP! Zrób to co planujesz od dłuższego czasu, nie odkładaj na później, nie licz, że znajdzie się odpowiednia chwila. To właśnie tu i teraz jest najbardziej właściwy moment. Właśnie w czasie pisania tego wstępu pomyślałam sobie o kursie na który już dawno miałam się zapisać i w końcu się zdecydowałam! Tak samo było miesiąc temu kiedy pewna kochana osoba😘 tak mnie zainspirowała, że zapisałam się na treningi Krav Maga, które również planowałam od x lat. Jestem szczęśliwa, że mogę chodzić na te treningi. Proszę Cię nie odkładaj na potem. Ściskam 😍💖


Składniki:
  • 4 jajka
  • 4 ogórki gruntowe (poza sezonem mogą być konserwowe)
  • 30 dag szynki
  • 15 dag żółtego sera
  • puszka kukurydzy
  • 1 papryka - kolor dowolny
  • 3 gałązki natki pietruszki
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego 
  • 5 łyżek majonezu
  • sól, pieprz
  • ½ łyżeczki ziół prowansalskich
  1. Jajka gotujemy 10 minut w osolonej wodzie. 
  2. Ogórki myjemy, obieramy, a następnie kroimy w kostkę. 
  3. Paprykę również myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę.
  4.  Szynkę oraz ser również kroimy w kostkę. 
  5. Kukurydzę odsączyć z zalewy i dodać do pokrojonych składników. 
  6. Kiedy mamy już ugotowane i ostygnięte jajka, obieramy je ze skorupki i kroimy w kostkę. 
  7. Wszystkie składniki, które kroiliśmy oraz kukurydzę mieszamy razem.
  8.  Natkę pietruszki drobno siekamy, dodajemy ją do miseczki lub słoika w którym będziemy przygotowywać sos. Do pietruszki dodajemy jogurt, majonez oraz przyprawy. 
  9. Najlepiej robić sałatkę dzień przed, aby składniki sałatki i sos się ładnie przegryzły. Sos do sałatki dodaję dopiero przed podaniem. Smacznego  😄

Komentarze