Wegański pudding chia z truskawkami
Zdrowe słodkości

Wegański pudding chia z truskawkami

Pyszny, zdrowy i bardzo szybki w przygotowaniu pudding truskawkowy z dodatkiem nasion chia. Dostarczają bardzo dużo składników odżywczych, są obfite w w błonnik, kwasy tłuszczowe Omega-3, białko i różne mikroelementy. Zawierają także przeciwutleniacze, które zapobiegają wytwarzaniu się wolnych rodników, a co za tym idzie: szybkiego starzenia się komórek, a także działają antynowotworowo. Możemy je dodać tak naprawdę do wszystkiego, do koktajli, jogurtu, zdrowych deserów, porannej owsianki, a nawet chleba.

Składniki na 6 porcji wegańskiego puddingu chia z truskawkami:

    • 450g truskawek mrożonych
    • 750g mleka migdałowego
    • Skórka starta z połowy cytryny
    • Sok wyciśnięty z całej cytryny
    • Łyżka cukru pudru
    • 14 łyżek nasion chia firmy Polskie Młyny

Truskawki umieszczamy w dużym naczyniu, dodajemy mleko migdałowe, cukier puder oraz sok z cytryny. Blendujemy do gładkości. Następnie dodajemy skórkę startą z połowy cytryny. Dokładnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy nasiona chia i przelewamy do pucharków. Odstawiamy do stężenia na parę godzin do lodówki.
Dekorujemy na dowolny sposób – świeżymi owocami, prażonymi płatkami migdałowymi, wiórkami kokosowymi – na co macie ochotę! 🙂

Wegański pudding chia z truskawkami Wegański pudding chia z truskawkami

 

AutorMikołaj

Cześć, mam na imię Mikołaj, witaj na blogu AleTorcik.pl ;) Cukiernictwem interesuję się od dziecka, zawsze interesowałem się kuchnią i wszystko co z nią związane, ale finalnie skończyło się na cukiernictwie. Z wykształcenia jestem technikiem żywienia o specjalizacji cukierniczej, pracowałem w cukierniach, piekarniach, a nawet restauracjach. Przez ten czas nauczyłem się bardzo dużo i bardzo chętnie przekażę Wam swoją wiedzę na rozmaite tematy. Celem bloga jest między innymi przekazać Wam, naszym czytelnikom wartościowe przepisy z którymi poradzi sobie każdy, nawet najmniej doświadczony cukiernik.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *