wtorek, 23 lipca 2019

Dżem z czarnej porzeczki z miętą

Uwielbiam domowe dżemy! W sezonie letnim nie odchodzę od słoików, tylko staram się jak najwięcej owoców przetworzyć na pyszne dżemy , którymi będę się rozkoszować zimową porą:) Lubię eksperymentować, więc tym razem wypróbowałam połączenie czarnej porzeczki z miętą...kocham miętę i tak naprawdę to dodałabym ją do wszystkiego :D Moim zdaniem wyszło bardzo ciekawe połączenie smaków, jeśli jesteście ciekawi tego duetu to zapraszam do wypróbowania.





Składniki:
czarna porzeczka 1 kg,
cukier 0,5 kg,
świeża mięta kilka listków,

Sposób przygotowania:
Owoce myjemy i lekko dusimy np. za pomocą tłuczka do ziemniaków. Dodajemy cukier i stawiamy na palnik o małej mocy. Owoce gotujemy przez 1 godzinę, odstawiamy w zimne miejsce. Następnego dnia do czarnej porzeczki dodajemy umytą i drobno pokrojone listki mięty (ilość zależy od Waszych upodobań) garnek ponownie stawiamy na palnik i gotujemy przez ok 1,5 godziny. Słoiki wyparzamy i przekładamy do nich gorący dżem. Zakręcamy i stawiamy do góry dnem na 12 godzin. 
Smacznego :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz