Łatwy Mega Sernik Jagodowy

Łatwy Mega Sernik Jagodowy – Dzisiaj kolejny, pyszny sernik w Małej Cukierence. Jest bardzo kremowy, delikatnie cytrynowy i waniliowy, z dużą ilością jagód. Wygląda fantastycznie i nie można mu się oprzeć. W przygotowaniu jest prosty i szybki. Sernik mało rośnie i jest dosyć wilgotny. Z przepisu uzyskamy sporą blaszkę. Mnie osobiście sernik bardzo smakował. Polecam! Korzystajmy z sezonu na jagody :). Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka

 

Łatwy Mega Sernik Jagodowy

Łatwy Mega Sernik Jagodowy
Składniki:
Spód:
220g herbatników
100g masła – roztopionego, ostygniętego
Masa serowa:
1kg gotowego sera na sernik (użyłam z wiaderka)
250g serka mascarpone
200g naturalnego jogurtu
1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 12g
200-210g cukru
skórka otarta z 1/2 cytryny
3 duże jajka
200g umytych, osączonych jagód
100g umytej, osączonej borówki
Wierzch:
300-350ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
1 łyżka cukru pudru
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
1 fix do śmietany (niekoniecznie)
Sos jagodowy:
90-100g jagód (część jagód zastąpiłam borówką)
1 łyżka cukru pudru

Łatwy Mega Sernik Jagodowy

Spód:
1. Herbatniki przełożyć do blendera i zmiksować na piasek. Przesypać je do miski i dodać roztopione masło, wymieszać. Ciasteczkową masę przełożyć do tortownicy o średnicy 25cm (lub do tortownicy 24cm ale o wysokości 8cm), wyrównać i docisnąć.

Masa serowa:
2. Do miski przełożyć oba sery, dodać jogurt, oba cukry, budyń, skórkę cytrynową i wymieszać dokładnie mikserem. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników, patrz FILM. Na koniec dodać jagody, borówkę i delikatnie wymieszać szpatułką.

3. Gotową masę serową przełożyć na spód w blaszce i wyrównać. Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160°C na funkcji góra – dół przez około 75 minut. Po upieczeniu sernik można zostawić na około 30 minut w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Po tym czasie wyjąć go do całkowitego ostygnięcia.
Ostygnięty sernik wstawić do lodówki na parę godzin, można na całą noc.

Wierzch:
4. Schłodzony sernik ostrożnie wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki i sernik położyć na paterze. Śmietankę ubić z cukrem pudrem, cukrem z wanilią i fixem.
Gotową śmietankę wyłożyć na wierzch sernika i wyrównać, patrz FILM.

Sos jagodowy:
5. Jagody i borówkę przełożyć do blendera, dodać cukier puder i zmiksować na mus.
Gotowy mus nałożyć łyżeczką na wierzch sernika i delikatnie zmieszać go ze śmietanką, patrz FILM.

Udanych wypieków :)

Łatwy Mega Sernik Jagodowy

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Pyszne puszyste ciasto cytrynowe z borówkami

Pyszne Ciasto Jagodowe Jagódka

Soczysta tarta borówkowo – malinowa z białą czekoladą

Tort bez pieczenia PYSZNE LATO z jagodami i malinami

Wiosenny tort owocowy z kremem budyniowym i serowym

Ciasto z makiem i kokosem POPAPRANIEC

107 komentarzy do “Łatwy Mega Sernik Jagodowy”

  1. Nie miałam borówek oraz jagód, a sezon na rabarbar w pełni, więc piekłam z rabarbarem i wyszedł genialny. Na wierzchu bita śmietana oraz sos z duszonego rabarbaru i truskawek. Wszystkim smakował, mąż mówi, że to najlepszy sernik jaki jadł 😃

    Odpowiedz
  2. To jest najlepszy i najłatwiejszy przepis na sernik na swiecie!!! Robiłam go już w różnych kombinacjach i zawsze wychodzi idealny a dziś właśnie piecze się na święta na karmelizowanym spodzie, z rodzynkami i skórką pomarańczy, na górze z masą krówkową i platkami migdałów.
    Dziękuję serdecznie za ten przepis i życzę Wesołych i Pysznych Swiąt🎅😊

    Odpowiedz
  3. Wspaniały sernik, bardzo prosty, a efektowny. Do swojego dodałam jeszcze sok z 1 cytryny – wszyscy lubimy kwaśne nuty. Przepis został już wpisany do mojego zeszytu z tylko sprawdzonymi przepisami 🙂

    Odpowiedz
  4. Witam. Wygląda zachęcająco. A co ciekawe, bez spodu, byłaby to wersja bezglutenowa. Można jeść bez spodu lub przygotować spód z bezglutenowego biszkopta. Nie rozumiem tylko tego słowa
    „Mega”. Po co ono tam? To słowo jest używane wszędzie. Czy pasuje, czy nie. Najczęściej nie pasuje. Pozdrawiam serdecznie.

    Odpowiedz
  5. Dzień dobry, czy jeśli upiekę sernik w czwartek wieczorem będzie dobry na sobotnia imprezę ? Tylko masę na górę dam na świeżo w sobotę

    Odpowiedz

Dodaj komentarz