środa, 24 lipca 2019

Ogórki na zimę z przyprawą gyros


Kolejna propozycja na ogórki do słoika tym razem w przyprawie gyros,
Co roku robię różne rodzaje, bo ogórków w ogrodzie dużo, więc jeśli szukacie inspiracji na przetwory z ogórków to klikajcie Tutaj

Skladniki:

  • 3 kg ogórków gruntowych
  • 0,5 kg cebuli
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 4 łyżki przyprawy gyros
  • 4 łyżki soli
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziela angielskiego
  • 2 szkl octu
  • 2 szkl cukru
  • 3/4 szkl wody


Przygotowanie:
Ogórki myjemy dokładnie,razem z cebulą i czosnkiem  kroimy w plasterki,mieszamy w misce z solą i odstawiamy na 3 godz.W tym czasie gotujemy zalewę z wody,cukru,octu ziela angielskiego i liścia laurowego - gotujemy ok 2-3 min i wyłączamy. Ogórki po 3 godzinach odcedzamy  z wody (wodę wylewamy),zalewamy je  przestudzoną zalewą, dodajemy przyprawę gyros ,mieszamy dokładnie ,przykrywamy i  odstawiamy jeszcze na ok 12 godzin.Po tym czasie ogórki ciasno upychamy w słoikach razem z zalewą, ktorej nie ma za dużo ale  jak ciasno upchacie  to wystarczy.Zakrecamy słoiki i posteryzujemy  15 min .



2 komentarzy

  1. A ta cebula i czosnek to kiedy dodać i do zalewy ogórków czy może do słoików

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde zostawione słowo-pozdrawiam serdecznie i miłego dnia!!