wtorek, 23 lipca 2019

Letnia sałatka z borówką amerykańską, czerwoną porzeczką i kabanosami

Ta sałatka to bomba smakowa i witaminowa.
Nam smakowała bardzo, zniknęła szybciutko, zrobimy następną.
Polecam i Wam do wypróbowania, poezja smaków.
Dodam jeszcze ze jest pożywna i doskonała na ciepłe dni, gdy nie chce się za bardzo jeść.
Spróbujecie?
Sałatka z kabanosem, porzeczką czerwoną i borówką.


Składniki:

  • 2 garście rukoli
  • 1 garść roszponki
  • 120 g kabanosów drobiowych
  • 120 g sera camembert z ziołami prowansalskimi
  • 3/4 szklanki borówki amerykańskiej
  • 3/4 szklanki porzeczki czerwonej
  • 3 łyżki prażonych płatków migdałowych

Dressing:

  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu balsamico
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka suszonych pomidorów
  • sól morska do smaku


Przygotowanie sałatki:

  • Umyłam i osuszyłam rukolę i roszponkę.
  • Kabanosy pokroiłam na małe kawałki, wrzuciłam do tej samej miski.
  • Dodałam umyte i osuszone owoce.
  • Ser pokroiłam w kostkę i dołożyłam do miski.
  • Płatki migdałowe uprażyłam na suchej patelni, wystudziłam.

Przygotowanie dressingu:

  • Do słoika wlałam oliwę, ocet, dodałam miód, czosnek w proszku, suszone pomidory, sól do smaku, zakręciłam słoik i potrząsałam aż sos stał się kremowy.
  • Polałam sałatkę, posypałam płatkami migdałowymi, wymieszałam i podałam od razu.


Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Dworek w Lubieniu Kujawskim woj. kujawsko - pomorskie

2 komentarze

  1. Cześć! Dzięki za tę propozycję. Zastanawiają mnie tylko suszone pomidory - to jakieś z torebki czy słoiczka? Ja zawsze mam w szafce suszone pomidory z czosnkiem i bazylią (Kamis), zastanawiam się, czy to w ten deseń? :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger